BebisAtt skapa egentid som förälder

Att skapa egentid som förälder

Av journalist Lotta Svensson 1088 Uppdaterad 14.07.08
Ganska fort inser du som förälder att stunderna du låg på soffan och filosoferade med en tidning är förbi. I alla fall är de numer sällsynta. Andra aktiviteter som att kontinuerligt gå på bio eller att äta söndagsbruncher med vännerna är passé. Vad kan du egentligen göra för att återerövra dig själv? Och samtidigt vara en bra och närvarande förälder.
Som småbarnsförälder blir det snabbt märkbart att tid för sig själv är en bristvara.Men det finns saker man kan ändra på. Elisabeth Aylward, som arbetar som familjebehandlare i Mölnlycke, menar att många småbarnsföräldrar behöver skapa sig nya tankebanor.
-Det behöver inte alltid handla om att åka på spa eller att gå på bio för att kunna tala om egentid. Egentiden finns i vardagen om man bara tittar efter. Kanske är det att ta en cykeltur eller promenera ut med hunden. Det gäller att fånga de tillfällen som ges. Med småbarn går det sällan att planera in tid för sig själv menar Elisabeth Aylward, som uppmanar till att försöka leva i nuet.
När man är två föräldrar kan man ge varandra tillfällen att hämta kraft från andra håll än barnlivet. Men det gäller inte bara att ge tid till den andre -utan också att ta. Det menar i alla fall Marie Andersson på Öckerö som är förälder till två små pojkar på två år respektive 5 månader.
-Jag måste själv se till att ta mig i väg. Det går inte bara att vänta på att min sambo ska ”ge mig tiden”. Personligen är jag inte så bra på detta, utan tänker att jag nog borde göra mer saker för mig själv, säger hon med eftertänksamhet. Marie Andersson tycker att tid för sig själv är ett ganska känsligt ämne. Hon menar att hon blir påmind om något som inte längre finns. I alla fall inte på samma sätt som förr. Samtidigt som hon aldrig skulle vilja byta bort sin situation idag. Något som hon däremot kan sakna direkt, på en fråga om vad som är en bristvara, säger hon är tid för reflektion.
Hennes sambo Roy Johansson kan i ett perspektiv se fram emot tiden efter föräldraledigheten som just nu pågår tillsammans med Marie.
-Jag tror jag kommer uppskatta tiden i bilen till och från arbetet. Då kan jag lyssna på radio eller bara köra och tänka helt fritt. På färjan hem till ön som tar en kvart, kan jag sedan läsa tidningen. Jag tror jag kommer skaffa mig kraft genom att vara en någonlunda pigg förälder när jag sedan kommer hem, säger Roy Johansson.
Katarina Forsström bor i centrala Göteborg med sin man och deras lilla dotter. I bottenvåningen av flervåningshuset ligger ett litet kafé och det har blivit en oas för både Katarina och hennes man.

-Hit slinker vi ner både min man och jag i omgångar. Vi har blivit bekanta med ägarna och andra kafégäster. Här kan vi ta en kopp kafé och bara vara för oss själva en stund eller sitta och prata strunt om vi nu känner för det.

Att vara förälder är att gå in i en ny roll. Det är inte längre du själv som ska tillfredsställas först. Idag skaffar många barn efter 30 årsåldern och har därmed levt flera år själv och inte behövt tänka på någon annan än möjligen sin partner. Men med barn ställs plötsligt allt på sin spets.

– Det gäller att aldrig glömma att det från och med nu är en annans behov framför dina egna som gäller. Det är bara att tänka nytt och gå in i föräldrarollen, menar Elisabeth Aylward.
Ensamstående förälder
Som ensamstående förälder har man en större utmaning än de som är två att försöka finna tid för sig själv i en värld fylld av småbarn. Det första man tänker på är kanske att ta hjälp av nära släkt och goda vänner för att kunna göra något gott för sig själv. Men hur gör den som inte har släkt att tillgå och som kanske kommer som nyinflyttad?
En småbarnsmamma som nyss flyttat till Göteborg, berättar att hon helt sonika skrev lappar och satte upp i trappuppgångar samt i kvarterets snabbköp. Hon fick så småningom napp och lärde känna en annan kvinna i samma situation. De båda hjälpte sen varandra genom barnpassning och andra praktiska saker.
Något man kan tänka på är att lägga sitt lilla barn i lagom tid på kvällen. Visst är det mysigt med sällskap, men det kan vara en bra investering för dig själv att få kvällstiden för dig själv. Inte minst blir du en gladare förälder när du sedan är med ditt barn. Att barnet då vaknar tidigare kanske ändå passar in, då dagiset eller dagmamman oftar väntar. Här kan man alltså som förälder påverka sin egen tid.

 

Småbarn och sexliv?!

 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Nyfödd

* Vi återger genomsnittsvikt och -längd. Normalvärdena för flickor är mellan 2,8 och 4,6 kilo och längd mellan 47 och 54 cm. Pojkarnas normalvärden...