BebisHåll koll på nappen

Håll koll på nappen

Av journalist Lotta Svensson 1447 Uppdaterad 21.07.08
Tutte, bapp, propp, tröstis..." varje barn och förälder har sitt egna speciella namn för nappen. Men hur håller vi föräldrar egentligen koll på nappen?
Nummer ett är att du försäkrar dig om att du fått tag på rätt napp i affären. Då ska du kunna läsa på förpackningen att nappen är godkänd och att den uppfyller kraven EN1400. Sen kan du själv testa vidare hur bra nappen är för ditt barn. Gör då följande koll:
  • Skölden ska vara så stor att den inte kan komma in i barnets mun. Helst ska det finnas ventialtionshål.
  • Kolla sugdelen. Det får inte finnas hål eller rivmärken som kan göra att den kan lossna från skölden.
  • Provdra i nappen varje gång barnet ska använda den. Materialet blir skörare med tiden.
  • Sätt inte fast egna snören eller band som kan hängas runt barnets hals. Det har tragiskt nog hänt att barn fastnat och strypts.
  • Om du vill sätta fast nappen i kläderna -använd en napphållare. Den bör inte vara längre än 22 cm.

källa: konsumentverket

 

Att låta sitt barn börja använda napp kan leda till att barnet blir lugnare. Men det råder delade meningar om själva användandet. Vissa menar att barnets tänder kan ta stryk av för mycket sugande då de kan bli utåtstående.

Mer positivt är att undersökningar visat på att nappen minskar risken för plötslig spädbarnsdöd. Detta då sugningarna verkar stimulera barnets samordning av andnings- och sväljningsrörelser.

Många föräldrar rengör nappen genom att själva stoppa den i munnen innan barnet får den. Förra året gjordes en svensk studie om följderna kring detta. Studien fann att bakterier som överfördes från förälderns mun, bidrog till att stimulera barnets immunförsvar. Vilket i förlängningen skyddar mot astma och allergi. Tandläkare däremot brukar inte rekommendera att rengöra på det här sättet eftersom bakterierna anses orsaka hål i barnets tänder.

För riktigt små barn som inte ammat så länge eller som är helt nyfödda ger sjukvårdsrådgivningen vissa tips till föräldrar;

Om barnet ammar bör man vänta tills amningen flyter på och barnet suger bra. Det är nämligen två olika sugtekniker med amning och napp. Håll även koll på att barnet börjat gå upp i vikt.

 

Läs mer om allergisjukdomar

Läs mer om amning

 

 

 

 

 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna: