BebisMammor vill ha intimkirurgi

Mammor vill ha intimkirurgi

Mammor vill ha intimkirurgi
Av Charlotte Lundqvist 188 Uppdaterad 11.10.10

Kvinnor blir allt mer måna om hur underlivet ser ut. Att raka och vaxa är vardagsmat. Nu går allt fler till plastikkirurgen för att snygga till underlivet efter en förlossning. Babyvärlden har pratat blygdläppsplastik och slidförsnävningar med Gunnar Kratz, kirurg på Plastikakademin i Linköping.

Har det blivit vanligare med intimkirurgi i Sverige de senaste åren?
– Jag har ingen statistik över detta men min uppfattning är att det har blivit vanligare och det är något man hör även från andra plastikkirurger.

Vilka ingrepp kan man göra?
– Just efter en förlossning är det vanligast med en slidförsnävning men även blygdläpparna kan svullna och bli större under graviditeten så att en del kvinnor väljer att förminska dem. Det är inte bara av estetiska skäl. Många kvinnor som vill förminska sina blygdläppar gör det för att de får problem med skavsår. Inte minst kvinnor som idrottar.

– En annan form av kirurgi är kosmetiska ingrepp efter klipp. Ofta är man mest fokuserad på barnet under förlossningen och så sätter man ett eller två stygn. Sen läker det snett och vingt. Ibland finns det till och med hål. Men det är något vi egentligen inte borde behöva se om kvinnan hade blivit ordentligt ihopsydd efter förlossningen.

Hur tätt på en förlossning kan man operera sig?
– För en vaginalförsnävning ska man vänta minst sex månader, gärna ett år. För justeringar efter ett klipp och blygdläppsplastik kan man komma efter några månader.

Räcker det inte med knipövningar för att strama upp underlivet?
– Kan man göra knipövningar så är det det bästa. Oskuret är bäst, som vi brukar säga. Men kirurgi kan vara ett alternativ för dem som ändå inte når resultat. Musklerna kan gå sönder under förlossningen så att de inte kan dra ihop sig igen och då är det bara kirurgi som hjälper. Det är samma sak som för magmusklerna. En del drar ihop sig av sig själva och för andra hjälper det inte hur mycket de än tränar.

 
Hur går en slidförsnävning till?
– Man skär ut ett rombformat område av slemhinnan och muskulaturen. Sedan drar man ihop vaginan som ett timglas. Vi rör inte öppningen och inte  heller den övre delen vid livmoderhalsen utan vi drar ihop den på mitten. Sedan syr vi igen. Stygnen löser upp sig av sig själv. Det gör nästan inte alls ont efteråt. Däremot kan man blöda i ett par dagar.

 
Påverkar intimkirurgi känseln i underlivet?
– En vaginalförsnävning påverkar inte känseln i underlivet. Det är framförallt slemhinnan som påverkas och där har man ganska lite känsel redan från början. Ingrepp kring klitoris och även blygdläpparna kan påverka känseln.

 
Vad finns det för risker med en operation?
– När man skär i människor innebär det alltid en risk för infektioner, men det här är ett område som läker bra.

 
Kan man föda fler barn efter att ha gjort en slidförsnävning?
– Man kan föda fler barn men risken är att man hamnar i samma läge igen. Det är bättre att vänta med en operation tills man är färdig med barnafödandet.

 
Blir sexlivet bättre av att man stramar upp underlivet?
– Det är oftast det som är anledningen till att man vill göra en slidförsnävning. Det kan bero på andra saker också, som att det kommer in luft i slidan som osakar pruttljud när man går, men oftast är det sexuellt. Vi kan göra vaginan snävare så att friktionen mot penis blir bättre men vi kan inte lösa andra orsaker till ett sämre sexliv. Därför brukar jag skicka hem mina patienter och låta dem fundera på om det verkligen är det här som är problemet eller om det är så att det är andra faktorer som påverkar lusten. Det är vanligt att sexlivet blir sämre under småbarnsåren.

 
Hur lång tid tar det innan man kan ha sex igen?
– Jag rekommenderar att man väntar minst fyra veckor.

Läs mer: Knipövningar före och efter förlossningen

Strama upp underlivet efter förlossningen

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Utvecklingsöversikt 0-15 månader

Om utvecklingsöversikten Tabellen visar den ålder då de flesta barn skaffar sig en ny färdighet. Det är viktigt att vara medveten om att åldersuppgifterna är...