7 veckor

Av Bebisvarlden
Mycket av rörelseutvecklingen är beroende av att barnet ligger mycket på magen på golvet. Många barn kommer att protestera, men det är ändå väldigt viktigt att öva. Gråter bebisen mycket? Här är några saker att fundera över. Du som förälder behöver tänka på att lägga ifrån dig mobilen så mycket som möjligt medan bebisen är vaken.

Om barnet: Viktigt att barnet ligger på magen när det är vaken

Bebisar ska alltid läggas på rygg när de sover. Men medan bebisen är vaken och man är närvarande själv ska den ligga på magen så mycket den orkar. Det varierar hur länge bebisar orkar ligga på mage innan de blir trötta och inte orkar mer. Vissa blir snabbt trötta och protesterar medan andra klarar längre pass. Alla barn ska tränas i att ligga på mage, så låt barnet ligga lite längre efter att det börjat gnälla, klaga och tala om att det inte har det bra, innan du tar upp det. Om barnet inte vill ligga på mage på golvet kan du till en början låta det ligga på din mage eller bröst. Bebisen vill gärna se ditt ansikte och kommer att höja huvudet. Detta är ett bra sätt att börja på om bebisen inte gillar att ligga på en matta på golvet.

Rörelseutvecklingen sker i ett specifikt mönster. Först får barnet kontroll över huvudet, sedan kroppen, därefter armarna och till sist ben och fötter. De första månaderna är därför huvudet i fokus. Att ligga på mage är bra träning för musklerna i nacke och axlar och i takt med att de stärks får barnet också bättre kontroll över huvudet. Snart kommer barnet att kunna lyfta huvudet ordentligt från marken en liten stund. Så småningom kan det även lyfta en del av bröstet. Du kommer också att märka att barnet kan hålla upp huvudet en liten stund även när du bär det. Från och med den här åldern ska bebisen läggas mycket på magen när den är vaken, gärna på en matta med gott om plats runt sig och saker som är trygga och spännande att titta på, som till exempel färgglada leksaker.

Gråter bebisen mycket?

Är bebisen kinkig och gråter mycket? Det kan finnas många anledningar till det, men det är en bra idé att försöka ta reda på lite mer. Det viktigaste att ta reda på är om barnet är friskt eller inte. Ta med barnet till vårdcentralen eller BVC om du misstänker att något inte står rätt till.

Vissa bebisar har kolik och gråter mycket på grund av det. Kolik definieras som att barnet gråter otröstligt i mer än tre timmar varje dag i mer än tre dagar i veckan under en period av minst tre veckor. Ofta börjar kolik vid två till fyra veckors ålder och toppar runt sex till åtta veckor innan symtomen avtar inom en eller två månader. Det är tröttsamt med kolik, men inte farligt. Det finns många råd mot kolik, men lite har dokumenterats som effektivt. Det kan vara en bra idé att få avlastning om du är trött. Om barnet har andra symtom än gråt bör barnet undersökas av en läkare för att utesluta att det finns en annan orsak till gråten.

Reflux är sura uppstötningar eller halsbränna som också kan drabba spädbarn. Detta kan också orsaka gråt. Om du misstänker att ditt barn har reflux ska du ta upp det med din BVC-sköterska eller vårdcentral.

Det är viktigt att veta att även friska bebisar gråter mycket. Eftersom det är stora individuella skillnader finns det därför lite att vinna på att jämföra bebisen med syskon eller andra barn. En del av gråten kan bero på barnets temperament och förmåga att självreglera. Vissa använder napp och suger för att lugna ner sig, andra gillar att bli vaggade till sömns.

Nu är det dags att etablera rutiner. Poängen med dessa är att skapa bra, säkra och förutsägbara situationer för barnet. De kan också hjälpa barnet att kunna varva ner. Vissa bebisar har lättare att få in rutiner än andra och det är viktigt att inte kritisera sig själv om det tar ett tag. Om ni är två som tar hand om barnet är det en bra idé att turas om att trösta barnet och etablera rutiner.

Till föräldrarna: Försvinn inte in i mobilen

Vi är alla skyldiga till det. Ena stunden tittar vi på barnet och i nästa ögonblick fångas vår uppmärksamhet av mobiltelefonens skärm. Det som visas på skärmen är inte ens alltid så intressant, men vår blick dras mot det. Som föräldrar måste vi vara mycket medvetna om vår mobiltelefonanvändning eftersom det kan göra oss mindre känsliga för vårt barns signaler. Har du möjlighet kan du hellre titta på mobilen medan barnet sover – om du inte själv behöver sova då.

Barn föds sociala och vill vara med i samtal precis som vi vuxna. Samtal slutar ofta efter ett tag och man gör något annat. Om konversationen plötsligt avbryts kommer du sannolikt att bli förvirrad. Vi vet själva hur irriterande det är när någon börjar titta på sin mobil mitt i ett samtal och inte längre följer med. Det är frustrerande för oss, men vi förstår vad som händer trots allt. En bebis förstår inte det. Den märker bara att den vuxne inte längre är tillgänglig och det är otroligt viktigt för bebisen att ni är tillgängliga och svarar i det fina samspelet er emellan. Om du inte tittar på bebisen kommer du sannolikt inte att fånga upp vad den lilla försöker kommunicera. Detta är särskilt viktigt under de första veckorna och månaderna av barnets liv.

När din mobil fångar din uppmärksamhet är du inte varken närvarande socialt eller fysiskt. Bebisen kan inte komma i kontakt med dig och detta kan skapa stor stress. Det är väldigt negativt för barnet att inte känna sig sedd av de närmaste vårdnadshavarna. Lägg därför bort mobilen när bebisen är vaken. Det kan låta strikt, men det är så mycket som etableras nu att det kan vara väldigt störande för barnet om man bara är med lite halvhjärtat. Det är kontakten er emellan som gör kommunikationen meningsfull för barnet.

I en studie filmades mammor med spädbarn som var runt två eller tre månader gamla. Mammorna blev tillsagda att hålla ett så kallat "still face" och vända sig bort. Bebisarna blev snabbt stressade, fysiskt aktiva och började kräkas. Ju längre tid det tog för dem att få kontakt med sin mamma, desto mer stressade blev de. Det finns anledning att tro att något liknande händer när vår uppmärksamhet försvinner in i mobiltelefonens skärm. Plötsligt upphör den meningsfulla kommunikationen och bebisen förstår inte vad som händer. Man ska respektera barnets behov och hålla sig kvar i kommunikationen. Inte hela tiden utan tills man får en naturlig avrundning, antingen för att man som förälder måste göra något och i så fall säga det, eller för att barnet vänder sig bort och behöver vila lite.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna: