BebisNär ungarna spyr i bilen – Bosse Bildoktor vet hur du gör

När ungarna spyr i bilen – Bosse Bildoktor vet hur du gör

Av Patrik Wallgren, Foto: Bo Andersson 243 Uppdaterad 05.08.11

Och så händer det som absolut inte får ske. Bilen blir nerspydd! Återstår bara att svänga av vägen och torka med vad man råkar ha till hands.

Stressen med att bara få in ungarna i bilen känner det flesta av oss till. De ska kläs på. Alla grejor som man behöver ska packas och stuvas in. Ungarna ska spännas fas ordentligt. Barnmusik som ljuder. Krångel och grinande etc. Allt medan klockan tickar.

Oavsett om resan är kort eller lång så är bilresande med barn förknippat med en massa arbete och jäkt. I synnerhet om olyckan är framme i form av en spya.


Hur går man till väga?

Våtservetter och hushållspapper i all ära. Trots att all spya förefaller vara borttorkad är odören där likaväl och den försvinner inte. Så vad ska man som stressad förälder göra för att få bilen ren och fräsch igen? Bosse Bildoktorn har tipsen som kan hjälpa.

Först och främst ska man se till att vara väl förberedd. Det betyder att man redan innan man sätter barnen i bilen har täckt över säten och textilier med skydd som enkelt kan plockas ur bilen och tvättas.

– Det enskilt bästa rådet att välja en bil med lädersäten. Annars gäller det att förbereda sig redan innan man åker iväg. Löst liggande filtar är bra och dessutom enkla att rengöra om olyckan skulle vara framme, säger Bosse Bildoktorn Andersson.

Det är dock ytterst viktigt att man använder sig av just ett lösliggande skydd och inget heltäckande. Annars riskerar man att skyddet hindra krockkuddarna från att fungera som det ska.


Vänta inte

Har bilen väl blivit nerspydd är det viktigt att ta tag i rengöringen så fort som möjligt. Därför kan det vara bra själv kunna ta hand om rengöringen med tanke på att det inte alltid finns tid eller möjlighet att lämna in bilen till en expert. Dessutom är det som regel billigare att göra det själv.

– Ju längre det illaluktande lämnas kvar och får ligga och gro, desto svårare är det att få bort lukten, säger Bosse Bildoktorn.

För att få bukt med illalukten kan man med fördel använda sig av samma mattvättsprodukter som man använder i huset. Bosse Bildoktorn rekommenderar då att man först lägger på skummet över det aktuella området för att sedan låta bilen stå att vädra.

– Låt bilen stå öppen utomhus när det är mycket sol med öppna fönster så att illalukten både ångas upp och vädras ut.

Går det att få ut mattor och andra nerspydda textilier etc. utan att man därigenom förstör bilen alternativt får ett helvete med att få allt på plats igen, är det självklart att rekommendera. I så fall kan man med fördel använda sig av högtryckstvätt men, se till att allt torkar ordentligt.


Aktivt kol

I teorin kan man också plocka ut hela textilsetet för att sedan använda högtryckstvätten. Det kräver dock att sätet saknar givare, dvs. att det inte finns massa elektronik kopplat till sätet och att man har mycket goda torkmöjligheter.

Dessutom kan man på de flesta firmor som säljer biltillbehör, utöver diverse sprejer som kemiskt tar bort illalukt, köpa påsar med aktivt kol.

– Klipp upp påsen med aktivt kol och strö ut innehållet över det område som blivit nerspytt. Låt de sedan verka över natten innan du dammsuger bilen ren.

En annan metod som Bosse Bildoktor också rekommenderar är att låta en skål med ättiksyra stå i bilen över natten. Denna metod kan fungera bra, speciellt om det är varmt vilket gör att det lättare uppstår kondens som tar med sig odören.

Proffsens bästa tips mot spyor och annat

 

Hur gör du ? Vilket är ditt bästa råd? Berätta!

 

 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Utvecklingsöversikt 0-15 månader

Om utvecklingsöversikten Tabellen visar den ålder då de flesta barn skaffar sig en ny färdighet. Det är viktigt att vara medveten om att åldersuppgifterna är...