BebisSå blir du kåt igen

Så blir du kåt igen

Av Pernilla Gudmundsson. Foto: Istock.com 433 Uppdaterad 19.09.11

Sexlivet för en tynande tillvaro kanske både under graviditeten och efter förlossningen. Tillfällena till sex mellan vaknätter, blöjbyten och amning verkar helt enkelt inte finnas.

Läs även: Sexlusten försvann – och med den min man

Vi lever i en tid då allt ska vara perfekt. Att vänta och hoppas på bättre tider vill vi inte höra talas om – allt ska vara optimalt på alla plan. Nu. Med det synsättet kan det vara svårt att acceptera att sexlivet för en tynande tillvaro. Och när man väl hämtat sig från förlossningen så är man mitt i bebissvängen.

Inger Löfgren, sexolog och barnmorska, menar att det måste få vara så att frekvensen på sexlivet minskar under småbarnstiden. Samtidigt är lust en färskvara.

– Det är bra att försöka ha något slags sexliv igång, lusten behöver underhållas för att inte försvinna helt. Det viktigaste är att inte tappa närheten till sin partner. Om man inte vill ha sex själv kan man försöka finnas där för sin partner ändå, på så sätt går inte närheten förlorad.

Steget från dödstrött, mjölkstinn mamma med blöjbyten som daglig huvudaktivitet till kåt och sexig verkar långt. Men Inger Löfgren menar att det inte behöver vara det.

– Det är små, små detaljer som gör att man försöker känna. Om man är trött och känner sig ofräsch för att man inte hinner hålla sig själv fin kanske man ska prata om sin partner om det. Dela på hemarbetet och skapa tid att ta hand om sig själv så att man kan känna att man tycker om sig själv. Då är det lättare att hitta sin lust igen, säger Inger Löfgren.

Men hur gör man, rent praktiskt? Hur hämtar man in sin lust? Vi frågade tre småbarnsmammor.

Namn: Linda

Ålder: 34 år

Familj: Man och treårig dotter

Vi var helt lugna med sexet. Jag och min man var hemma tillsammans med bebisen i ett år, han som distansstuderande och jag som föräldraledig. Självklart fanns det inte på kartan att vi skulle ha sex i början. Vi var helt upptagna, förundrade, och förälskade i vår dotter. Hon sov mycket men vaknade några gånger per natt och ville ha mat. Jag pumpade ur bröstmjölk och vi kompletterade ganska tidigt med ersättning, vi kunde därför turas om att ta henne på nätterna. På så sätt var sömnen inget problem och när hon sov på dagen kunde vi också ta en tupplur. Ofta låg vi tillsammans i dubbelsängen alla tre och myste. Första halvåret minns jag som en härlig, lugn period med massor av tid för varandra.

Vi hade mycket närhet, jag och min man. Men kände inget behov av sex de första månaderna. Jag tänkte i alla fall inte på det och han sa ingenting, det bara föll sig naturligt att vi hade ett uppehåll. Jag minns faktiskt inte riktigt när vi hade sex första gången efter förlossningen. Men eftersom vi ofta ligger och gosar så kom lusten krypande efterhand. Jag minns i alla fall flera tillfällen när vi hade flyttat över bebisen till egen säng då vi låg bredvid i vår och fnissade åt att försöka vara tysta så vi inte väckte henne medan vi hade sex. Nu när hon är äldre kan man inte smyga på samma sätt och man får helt enkelt passa på när det går.

Jag har hört från andra mammor att de är så trötta och inte har lust, så kommer mannen hem från jobbet och är som vanligt. De lever liksom i olika världar och förstår inte varandra. Om den ena får hela ansvaret med allt hemma medan den andre stressar vidare i ekorrhjulet och gör karriär så är det nog svårt att mötas. Sex och lust påverkas mycket av att man är på samma våglängd, är nära varandra och har en bra kommunikation.

Lindas bästa tips:

– Försök vara lediga tillsammans. Trixa med föräldraledigheten, spara semester, börja plugga eller ta obetald ledighet så lång tid det bara går.

– Dela föräldraledigheten. Jätteviktigt att båda har koll hemma och med barnet.

– Var nära varandra, med eller utan sex. Kramas, gosa, bry er om varandra.

– Ha inte så höga förväntningar. Inse att sexlivet förändras. Ok om ni bara kan ha bolibompa-sex under en tid, då får det vara så.

Namn: Sanna

Ålder: 29 år

Familj: Sambo och tvåårig son

Jag tänkte en del på hur det skulle bli med sexet redan mot slutet av graviditeten. Eftersom jag hade en jobbig graviditet och var sjukskriven så hade vi inte regelrätt sex, då jag så att säga deltog aktivt, på flera månader. Jag försökte finnas där för min sambo men det blev rätt ansträngt om jag ska vara ärlig. Jag älskar min sambo, men hur kul är det att runka av någon när man själv mår illa, har ont och inte är i närheten av lust, liksom? Så jag bestämde mig för att försöka komma igång så snart som möjligt efter förlossningen.

Det var en befrielse att bli av med magen, och bara att jag kände mig lättare gjorde att jag mådde bättre och kunde tänka sexiga tankar igen. Efterkontrollen hos barnmorska där hon konstaterade att jag var helt läkt blev startsignalen för mig. Jag ansträngde mig verkligen att försöka hitta lust. Pratade med min sambo om det och sa att jag behövde en massa kärlek och smek. Och så försökte vi. Det var en lättnad att det gick över huvud taget! Vi bestämde oss för att försöka hålla i det, att inte tappa bort varandra. Så – en dag i veckan hade vi sex på schemat faktiskt. Och efter några gånger skippade vi schemat för då började det kännas naturligt igen.

Sandras bästa tips:

– Prata om känslorna runt sexet, ansträng er att försöka möta varandra

– Schemalägg sex en gång i veckan

– Det börjar i huvudet. Försök hitta din egen lust genom tankar

– Var snäll mot dig själv. Ta hand om dig själv

Namn: Jennifer

Ålder: 28 år.

Familj: Sambo och sju månader gammal pojke

Vår pojke har haft kolik till och från under första tiden och det har tärt på mig och min sambo. Jag är föräldraledig och han jobbar skift och måste sova när han kommer hem så det är jag som har fått anpassa mig efter lillkillen. Det är mycket skrik och magont på nätterna så jag får försöka sova när han sover. Första tiden kändes det som att jag och min sambo gick om varandra helt. Någon gång kom han hem mitt i natten när jag var uppe och ammade och vi bara satt och tittade på varandra, fullständigt slut.

Sexlivet har helt klart blivit lidande. Men vi försöker. Tack och lov har vi våra föräldrar nära och när min sambo fyllde år fick vi en övernattning på hotell av dem. Det var sååå välkommet. De hade spa-avdelning på hotellet så vi badade bubbelbad och fick tid att bara vara. Sen gick vi upp och lade oss en stund mitt på dagen och sov. Och hade sex för första gången på länge. Efter den helgen var det som att vi kom ihåg hur det var att vara bara vi två, utan barnskrik. Då bestämde vi att vi skulle göra sådant fler gånger. Andra gången stannade vi hemma och hans föräldrar tog lillkillen. Då lagade vi mat ihop och sen hade min sambo köpt en massageapparat. Den använde vi på hela kroppen. Det fick oss först att slappna av och sen att tända!

Jennifers bästa tips:

– Ta time-out minst någon gång i månaden. Fixa barnvakt, åk iväg och bara var tillsammans.

– Se till att båda får sova. Schemalägg och var rättvisa

– Försök minnas vad det var du föll för hos din partner. Tänk på det och känn dig förälskad igen!

– Någon slags leksak är inte fel. Massageapparater kan användas till mycket…

Fotnot: Linda, Sandra och Jennifer heter egentligen något annat.

Läs mer: Att leva ihop behöver inte betyda att leva tillsammans

Småbarnsförälder och sexliv?!

Ökad jämställdhet = mer sex

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

Utvecklingsöversikt 0-15 månader

Om utvecklingsöversikten Tabellen visar den ålder då de flesta barn skaffar sig en ny färdighet. Det är viktigt att vara medveten om att åldersuppgifterna är...