BebisSjukdomarSnuva och hosta

Snuva och hosta

Av Bebisvarlden 167 Uppdaterad 06.05.08
Klassiska förkylningssymptom som snuva och hosta har vi alla emellanåt, men det kan också vara tecken på en luftvägssjukdom.
TÄPPT OCH RINNANDE NÄSA
Barn som har täppt eller rinnande näsa kan gärna vara utomhus om allmäntillståndet är bra och barnet inte har feber. Om barnet är mycket snuvigt är det ändå bäst att hålla barnet hemma från dagis av hänsyn till de andra barnen.
 
VAD KAN TÄPPT ELLER RINNANDE NÄSA VARA SYMPTOM PÅ?
• Genomskinligt snor kan bero på en virusinfektion i de övre luftvägarna, alltså en förkylning.
• Tjockare grått, gult eller grönt snor kan komma efter ett par dagars virusinfektion, men kan också vara tecken på en bakterieinfektion.
• Om barnet har nästäppa, andas med öppen mun och snörvlar, kan det ha en infektion i näspolyperna som sitter bakom näsan.
VAD KAN JAG GÖRA?
Se till att det är behaglig temperatur i barnets rum. Det kan själv välja om det vill ligga till sängs. Ge barnet rikligt att dricka. När barnet ska sova kan du lyfta upp sängens huvudände lite genom att lägga något under sängbenen.
Om barnet har svår nästäppa kan du använda näsdroppar. Vanliga näsdroppar kan ges till barnet i upptill en vecka – se bara till att använda näsdroppar som är avsedda för barn. Koksaltsdroppar kan användas efter behov. Modersmjölk är också effektiva näsdroppar och används ofta på spädbarn som har fått nästäppa. Droppa gärna i lite modersmjölk eller droppar med koksaltslösning innan barnet ammas.
Rensa näsan så gott det går för att hålla den öppen. Torka försiktigt om barnet inte klarar att snyta sig. Bomull är mer skonsamt än pappersnäsdukar. På spädbarn och småbarn kan snor också avlägsnas med en liten nässpruta som finns att köpa på Apoteket.
 
NÄR BÖR JAG KONTAKTA LÄKARE?
Om barnet inte har några andra symptom än täppt eller rinnande näsa finns det ingen anledning att kontakta läkare. Misstänker du att barnet har infektioner i näspolyperna bör en läkare avgöra om den bör avlägsnas.
 
 
HOSTA/TUNG ANDNING
Det första du bör göra om barnet plötsligt hostar eller andas tungt är att kontrollera om det har ett främmande föremål i munnen eller svalget.
 
VAD KAN HOSTA OCH TUNG ANDNING VARA SYMPTOM PÅ?
• Hosta och tung andning kan bero på många olika saker, men orsaken är vanligtvis ett förkylningsvirus.
• Långvarig hosta kan bero på en bakterieinfektion som har uppstått sedan slemhinnorna har försvagats av virus. Beroende på andra symptom kan hosta också vara tecken på sjukdomar som lunginflammation, bronkit, bronkiolit, astma, kikhosta, falsk krupp eller struplocksinflammation.
• Pipande eller väsande andning hos spädbarn kan vara tecken på trång strupe, ett medfött, ofarligt tillstånd som barnet kommer att växa ifrån. Boka tid hos läkare om du inte märker någon förbättring vid tremånadersåldern.
 
VAD KAN JAG GÖRA?
Du kan ge hostmedicin för att lindra hostbesvären. Tänk på att det är skillnad mellan slemlösande och hostdämpande medel. Ge inte hostdämpande medel om du hör att det finns slem i luftvägarna – i så fall behöver slemmet komma upp. Följ den angivna doseringen för barnets ålder. Barn som hostar kan vara utomhus, men bör inte bli kalla.
 
NÄR BÖR JAG KONTAKTA LÄKARE?
Kontakta läkare när hosta och tung andning uppträder samtidigt, eftersom det kan vara tecken på någon av de ovannämnda sjukdomarna. Kontrollera annars om hosta och tung andning förekommer tillsammans med eventuella andra symptom och kontakta läkare om du misstänker att det rör sig om något annat än en vanlig virusinfektion. Om du ser att det är svårt för barnet att andas, bör du kontakta läkare omedelbart.
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

Nyfödd

* Vi återger genomsnittsvikt och -längd. Normalvärdena för flickor är mellan 2,8 och 4,6 kilo och längd mellan 47 och 54 cm. Pojkarnas normalvärden...