BebisSkräm bort ditt barns tandtroll

Skräm bort ditt barns tandtroll

Av journalist Lotta Svensson 547 Uppdaterad 27.08.08

Råden är få och inte alls så svåra när det gäller att hålla småbarnständerna på gott humör. Och som med allt som har med barn att göra - så ligger ansvaret på dig som vuxen. Borsta ditt barns tänder två gånger per dag, strunta i allt smådrickande och småätande. Och använd tandkräm med flour. Dessa råd kommer man långt med.

Vanligast är att småbarn får sina första tänder runt sex månaders ålder. Sedan fortsätter de komma i lagom takt och till slut har barnet fått 20 mjölktänder i sin mun. Både emalj och tandben är tunnare på just mjölktänder, vilket gör det lättare att få hål än när man är vuxen.
På Öckerös folktandvård arbetar tandsköterskan Anita Hermansson. Hon möter många föräldrar med småbarn och pratar då igenom råd och enkla knep man bör tänka på.
   – Tänderna klarar av sex syreangrepp per dygn, det vill säga att vi stoppar mat eller söt dryck i vår mun. De små barnen mår bra av vatten därimellan. Det är ju så att även de ”osötade” barndryckerna har socker i sig, säger hon. Anita Hermansson visar upp ett exempel på nestlés fruktdryck. Drycken innehåller socker genom den tillsatta frukten.
   -Visst kan man ge barnet drycken, men kanske inte mellan måltiderna, menar hon.
Coca cola är en dryck som får Anita Hermansson att reagera. Hon säger inget till de föräldrar som ger, men har så svårt för att se små barn dricka den bruna drycken.
   -För mig är det en dryck som endast används när man drabbats av magsjuka, säger Anita och ler.
Någon gång mellan ett och tvåårsåldern börjar barnet upptäcka att det finns godis i denna underbara värld. Inte minst om det finns ett äldre syskon i familjen. Då kan det vara bra att försöka hålla godisätandet till en speciell dag i veckan. Tänderna skadas annars minst om barnet äter det söta precis efter måltiden. Då sker inte ett extra syreangrepp på tänderna.
Det är relativt ovanligt på Öckerös folktandvård att de upptäcker hål i tänderna hos små barn och då pratar Anita Hermansson om barn i treårsåldern. Innan dess är det inga tandkontroller för barnet utan ett samtal med föräldern. Hon poängterar dock att det är viktigt att barnets tänder börjas borstas så fort det kommit en tand.
   – Det ska vara självklart för barnet att borsta tänderna. Om det kärvar med borstningen är det bra att leka fram ett roligt sätt att göra rent tänderna. Det får inte bli något jobbigt och konfliktfyllt.
Ett riskmoment för att utveckla karies kan vara om barn över ett år ammas och då dricker mjölken om natten. Välling vid läggdags bör man också avsluta med tandborstning.
När de mindre barnen börjar gå på kontroller gör teamet på Öckerö en så kallad inskolning för barnet. De låter då den lilla besökaren känna på och undersöka sakerna som finns. Det är noga att inte kalla borren för just borr. Utan att man slipar lite. Ofta visar tandsköterskan barnet att man kan slipa naglarna med slipen och att den är ganska ofarlig.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Nyfödd

* Vi återger genomsnittsvikt och -längd. Normalvärdena för flickor är mellan 2,8 och 4,6 kilo och längd mellan 47 och 54 cm. Pojkarnas normalvärden...