BebisStäda rätt - undvik allergier

Städa rätt – undvik allergier

foto: istockPhoto.com
Av Marina Nilsson 228 Uppdaterad 14.03.11

De senaste åren har forskare blivit alltmer eniga om att för välstädat hemma faktiskt ökar risken för allergi hos barn. Här är 6 recept på naturliga, allergivänliga och miljösnälla rengöringsprodukter som du kan göra själv.

En svensk studie, publicerad 2010 vid Karlstad universitet, visade att risken för hösnuva, astma och eksem hos barn ökade om det i barnets sovrumsmiljö fanns kemiska ämnen som PGEs, propylenglykol och glykoletrar, ämnen som bland annat förekommer i moderna rengöringsprodukter.

Även forskning vid Linköpings universitet har tidigare visat att minutiös städning, speciellt med antibakteriella produkter, ökar risken för allergi. Man jämförde svenska hem med estniska och upptäckte att i hemmen där man bodde trängre, hade det lite mindre välstädat och levde närmare husdjur så var risken för barnallergi mindre. Hypotesen som lades fram var att det handlade om att barnets immunförsvar aktiverades bättre av bakterierna i det bara lagom städade hemmet.

Men det är förstås en balansgång. Ett av Astma och Allergi-förbundets viktigaste råd för barn som redan har utvecklat en allergi är just regelbunden städning, för att hålla inomhusluften så fri från damm, kvalster och mögelsporer som möjligt.

Städning med naturliga produkter kan vara en gyllene medelväg!

6 recept på miljösnälla rengöringsmedel du kan göra själv:

Badrumsspray
Skala en citrusfrukt (lime, citron, apelsin eller grape – eller gör en citrusblandning) och lägg skalet i en skål. Häll på vitvinsvinäger. Låt stå och dra. Sila bort skalen och tappa upp lösningen på en tom sprayflaska att användas på porslinet i badrummet.

Vinäger är en naturligt producerad syra som löser kalk och som uppstår när vin får stå i några veckor. Det kan också användas vid rengöring av diskmaskinen. Ställ in en kaffekopp full med vitvinsvinäger i en för övrigt tom diskmaskin och kör ditt vanliga diskprogram för att lösa upp diskmedelsrester och kalk inuti maskinen.

Rengöringssvamp
Citrusfrukter har en naturligt rengörande (och blekande) saft, och i kombination med salt blir effekten extra effektiv. Dela en citron eller grapefrukt mitt itu. Använd den ena ”rengöringssvampen” på diskbänken i köket för att få fram glansen i det rostfria. Använd den andra på badkaret i badrummet för att skrubba bort kalk- och tvålrester. Boosta gärna skrubbeffekten genom att strö salt på snittytan.

Några skivor citron i en skål med vatten kan också användas för att rengöra mikrovågsugnen utan kemikalier. Värm skålen på full effekt i 3 minuter så att ugnen rengörs av citrusångorna. Torka sedan mikron ren och torr med hjälp av papper.

Toarent
Häll en 33-cl burk med Coca Cola på insidan av toaletten och låt verka i ett par timmar för att få bort kalk- eller smutsfläckar. (Låt verka över natten om det är riktigt ostädat.) Syrahalten i läsken är så pass hög att en tand kan upplösas under en natt i ett glas med Coca Cola, det är därför drycken kan fungera som rengöringsmedel.
Prova också Coca Cola som fläckborttagare på fett- och oljefläckar på främst kulörta kläder. Arbeta in cola i fläcken, och tvätta sedan plagget i maskin med ditt vanliga tvättmedel.

Spisrengöring
Blanda bakpulver och ättika (det kommer att fräsa om det) och häll blandningen runt plattorna på spisen. Låt verka en stund innan du tvättar rent med en svamp och vatten.

Bakpulver är ett mångsidigt rengöringsmedel som dessutom kan användas för att rengöra toalettskålen från smuts och kalk, samt för att diska bort bruna fläckar efter kaffe i ljusa muggar.

Möbelpolish
Blanda 2 delar olivolja med 1 del färskpressad citronsaft i en sprayflaska och använd som miljövänligt möbelpolish på trämöblerna. Polera torrt och blankt med torr trasa.
Har du fått färgrester på händerna efter att ha målat om hemma så kan du använda olivolja för att tvätta rent dem också.

Fönsterputs
Några droppar diskmedel i varmt vatten blir ett fönsterputsmedel som till och med proffsen använder. Använd fönsterskrapa med raka kanter (inte runda, då har du fått tag på en duschskrapa) och torka sedan rent med vanligt tidningspapper. Klart!

Vanligt diskmedel är med sina fettlösande effekter bra på många sätt. Ett litet sprut diskmedel i en sprayflaska med vatten blir till ett allrengöringsspray, speciellt för köket. Oftast behövs det inte mer än så.

Läs mer: Allergisjukdomar
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

De mest populära namnen på Island

Island ligger lite efter när det kommer till namnstatistik och den senaste statistiken är från 2018. Nedan hittar du de 50 bästa pojknamnen och flicknamnen....