BebisSveriges yngsta trebarnsmamma

Sveriges yngsta trebarnsmamma

sveriges yngsta trebarnsmamma
Av Charlotte Lundqvist 303 Uppdaterad 16.04.10
Rebecka Pedersen fick sitt första barn Tindra när hon var 16 år. Ett år senare föddes tvillingarna Tuva och Enya och Rebecka blev Sveriges yngsta trebarnsmamma.
– Tindra var inte planerad men väldigt välkommen. På sätt och vis blev jag chockad men jag hade ställt in mig på att jag kunde bli förälder så jag var förberedd. Jag kände på mig att jag var gravid när jag gick för att testa mig och blev väldigt glad, säger Rebecka.
Hon hade hade precis börjat gymnasiet och bodde med sina föräldrar när hon blev gravid. Pojkvännen Christopher var några år äldre men bodde också hemma.
– Vi fick väldigt bra stöd av alla och kände inte att någon tyckte att det var konstigt eller dåligt.
Föräldrarna tog beskedet med ro trots att de själva var betydligt äldre när de fick barn. Och själv kände Rebecka ingen oro inför att bli mamma.
– När jag väntade Tindra var jag naiv och tänkte bara på det positiva. Jag tror att det är ganska vanligt bland unga som väntar barn. Jag tänkte nu kommer det ett barn, det blir kul.
 
Graviditeten beskriver hon som “lätt som en plätt” och även förlossningen förlöpte utan några större problem. När barnet fötts bodde Rebecka kvar hos föräldrarna några månader innan hon och Christopher flyttade ihop.
Så länge hon bodde hemma kunde hon koncentrera sig på att vara mamma och behövde inte fundera så mycket på den praktiska delen av vuxenlivet. Hyran var betald och mamma lagade maten. Men när hon flyttade insåg hon hur mycket mer det var att tänka på.
– Jag blev en erfarenhet rikare, säger Rebecka.
Efter ett drygt år blev hon och Christopher gravida igen, den här gången med tvillingar.
 
– De var planerade.
Men trots det fick hon en chock när hon insåg att det var två barn.
De föddes med kejsarsnitt fyra veckor innan beräknad förlossning och Rebecka beskriver graviditeten som betydligt tyngre än den första.
 
– Jag kände mig som en köttbulle, skrattar hon.
Nu fick medierna upp ögonen för att Rebecka blivit Sveriges yngsta trebarnsmamma och familjen blev kändisar hemma i Norrköping. På bloggen “Mammabecka – 17 år & trebarnsmamma” har nyfikna kunnat följa den unga familjen.
 
– Det är många unga tjejer som längtar efter barn som följer mig, men också skeptiska människor som tycker att vi är spännande att läsa om.
Bloggen startade hon delvis som svar på tal till dem som ifrågasätter hennes livsval.
 
– Jag hoppas någonstans att de blir omvända och förstår att jag är en mamma som alla andra. Jag kan inte rekommendera någon ålder för att bli mamma. Man får känna efter. När det känns rätt är det rätt, säger hon.
Något som varit positivt är att hon har mycket ork och energi att ta hand om sina barn. Nackdelen är att hon hamnat i ofas med sina jämnåriga kompisar.
 
– Vi är så olika så det går inte att umgås. De pratar om killar eller att festa och jag pratar om blöjor. Det blir fel. Jag kan också prata om killar men vi har inte lika mycket gemensamt längre.
Själv har hon inte varit barnfri sedan hon var 15 och vet inte vad hon ska jämföra med. Men när hon träffar vuxna som behandlar henne som en tonåring blir det fel.
 
– Folk säger att man ska vänta med att skaffa barn och först skaffa sig erfarenheter, men de skulle bara veta hur mycket erfarenhet man får av att ha barn.
 
Bara en sådan sak som att hantera ekonomin när man har tre barn.
– Jag vet inte hur, men vi klarar oss varje månad. Man får vara försiktig med vad man köper så att man inte står i slutet av månaden och undrar var pengarna tog vägen, säger Rebecka.
Idag har hon och Christopher separerat och hon har själv barnen på heltid.
 
– Det är inte synd om mig. Att leva som ensamstående är något jag har valt. Men vissa dagar vill jag pausa lite. Det tror att vem som helst vill. Då ringer jag mamma eller pappa.
 
Föräldrarna kan ställa upp och passa barnen ibland när det behövs.
Fler barn blir det förmodligen inte. Tre räcker. När barnen växer upp har Rebecka andra mål och drömmar.
 – Jag ska plugga och bli barnmorska, säger hon.
Om tio år tror hon att hon nått den. Då är barnen i tonåren och själv är hon 29. 
 
FAKTA
Namn: Rebecka Pedersen
Ålder: 19
Blev mamma vid: 16
Yrke: studerande
Familj: döttrarna Tindra 3, Tuva 1,5 och Enya 1,5
 
LÄS MER:
 
 
 
 
 
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

De mest populära namnen på Island

Island ligger lite efter när det kommer till namnstatistik och den senaste statistiken är från 2018. Nedan hittar du de 50 bästa pojknamnen och flicknamnen....