BebisTre tecken på att ni fortfarande hör ihop

Tre tecken på att ni fortfarande hör ihop

Av Bjørk Matheasdatter og Eiel Holten, ill.foto: IstockPhoto 175 Uppdaterad 25.03.11

Vardagen för småbarnsföräldrar kan vara hektisk och fokus ligger ofta på hur dygnets alla timmar ska räcka till. Och mitt i allt detta ska man behålla sitt kärleksförhållande. Även om det kanske inte var som förr, här är några typiska kännetecken på att ni fortfarande har det bra:

Kärleken kan tåla mycket. Det är många par som gått igenom stora påfrestningar men som ändå har klarat att behålla kärleken till varandra. Gemensamt för dessa par är att de mitt uppe i vardagslivet har kommit ihåg att ta vara på parförhållandet. Kärleken kan tåla mycket, men den tål inte att bli helt ignorerad. Det som inte vattnas kan lätt vissna och så är det också med förhållanden.

Tre kännetecken:
De har inte bara råkat vara tillsammans länge – de är till och med väldigt nöjda med sitt parförhållande. Det finns många sätt att ha det bra på men forskningen visar att dessa par har tre gemensamma nämnare: De är varandras goda vänner, de småpratar och de praktiserar ”kommer du ihåg”-samtal.

Att vara varandras vänner
Fråga dig själv vad det innebär att vara en god vän, eller hur du önskade att en god vän skulle vara. När man frågar andra får man ofta detta svar:

  • En god vän unnar dig allt gott
  • En god vän är uppriktigt intresserad av vad du gör och vad du tänker
  • En god vän kan du lita på
  • En god vän försöker förstå dig
  • En god vän är intresserad av din livshistoria
  • En god vän känner både dina goda och dåliga sidor men gillar dig ändå
  • En god vän vill hitta på saker tillsammans med dig
  • En god vän ger dig både ros och motstånd  – allt efter vad du behöver
  • En god vän stöttar och tröstar dig
  • En god vänskap är präglad av jämlikhet, och att båda ger och tar

Det är inte så dumt att av och till fråga sig själv: uppför jag mig som en god vän till min partner? Vi kan lätt vara vänner utan att vara ihop men i längden är det svårt att vara tillsammans utan att vara vänner.

”Kommer du ihåg”- samtal
Prata då och då om roliga saker ni har upplevt tillsammans. Så skapar ni berättelsen om ert förhållande och håller den levande för er båda. Ta fram fotoalbum och titta på gamla bilder, lyssna på musik som påminner om gemensamma upplevelser. Det är särskilt viktigt att prata om förälskelsetiden. Vad var det som gjorde att ni fastnade för varandra? Varför blev just ni ett par? Gotta er i gamla minnen!

TIPS FÖR SPECIELLA TILLFÄLLEN

Gör er fina för varandra
Använd er av barnvakt regelbundet och ha ”hemma-själv -dag”
Avtala med vänner att vara barnvakt för varandras barn och turas om
Häng med på något som din partner gillar att göra
Arrangera överraskningskvällar för varandra
Bjud in vänner
Skriv lappar med saker ni kan göra ihop och dra lott
Res bort en helg
Börja på en gemensam aktivitet

KOM IHÅG:

Gnäll och tjat är bannlyst under aktiviteterna ovan

Småprat
”Vi pratar inte längre med varandra” är en vanlig klagan från många som har levt tillsammans länge. Det kan vara svårt att ta upp tråden när samtalet har dött ut så ett viktigt råd är: håll snacket igång! Se till att underhålla förbindelesen till din partner. Det engelska uttrycket säger det bra: ”to keep in touch”. Om ni är borta ifrån varandra så använd telefon, sms, e-post osv.

Visa intresse för den andres liv
Visa intresse för din partner genom att fråga och lyssna, genom att komma ihåg saker som den andra har berättat och fråga hur det går. Bjud in din partner i din värld genom att berätta om dina tankar och upplevelser. På detta sätt säger ni till varandra ”du är viktig för mig, jag är intresserad av dig och din värld och jag vill att du ska vara det av min.”

Lyft varandra
Vissa människor lever efter regeln: ”inga nyheter är bra nyheter”. De förstår inte riktigt att det är viktigt att visa sin kärlek med jämna mellanrum. ”Jag är ju hos dig, det räcker väl?” eller ”Du vet väl att jag älskar dig?”. Men vi människor behöver bekräftelse, vi behöver känna att vi betyder något, att vi är bra.

Både på jobbet och fritiden kan vi möta människor som inte är positivt inställda till oss eller ens vill vårt bästa. Vi kan ha tunga dagar och slitsamma konflikter. Att då komma hem till en partner som lyfter, som ser dina goda sidor, som vill göra något kul med dig, som tröstar och lyssnar – gör att man orkar. Försök vara en sådan partner!

Läs mer: ”Småbarnsförälder och sexliv?!”

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

De mest populära namnen på Island

Island ligger lite efter när det kommer till namnstatistik och den senaste statistiken är från 2018. Nedan hittar du de 50 bästa pojknamnen och flicknamnen....