När kan barnet sitta?

Av Janet Molde Hollund 13 Uppdaterad 25.04.25
Undrar du när det är okej att låta barnet sitta i en gungstol, i famnen eller i en tripp trapp-stol? Och kan du låta barnet sitta innan det kan sätta sig upp själv? Här får du en översikt.

Frågor om bebisar och sittande är vanliga både hos barnhälsovårdsarbetare och fysioterapeuter. När kan de börja, och hur länge kan barnet sitta innan ryggen tar skada?

– För barnet är det bästa att det får ligga så mycket som möjligt på golvet, eller på en annan plan yta, från att det är en liten bebis. När barnet är vaket bör man växla mellan att lägga bebisen på magen, ryggen och både höger och vänster sida så att bebisen får stärka muskulaturen på alla sidor så mycket som möjligt. På så sätt läggs en bra grund för att bebisen ska få generell styrka i kroppen och följa den naturliga motoriska utvecklingen, säger specialist i barn- och ungdomsfysioterapi Elisabeth Vågen Bø.

– Men de flesta kommer förr eller senare att behöva både gungstol, bilstol och tripp trapp-stol?

– Ja, det stämmer. Men då är det viktigt att vårt utgångsläge är att stolen är ett praktiskt hjälpmedel för oss vuxna, så att vi kan göra våra saker. Inte att det här är det bästa för barnets utveckling, säger fysioterapeut Ingrid Skage.

Det är inte enkelt att ge en översikt som säger att bebisen kan göra detta när den är så och så gammal.

– Det är en otroligt stor variation från barn till barn. Det viktigaste är att du klarar av att följa ditt eget barns utveckling, och att du tänker att ditt barn under en dag ska ha variation, säger Skage.

Läs också: Utvecklingsöversikt 0-15 månader

Gungstol

För många nyblivna föräldrar kan det till och med vara en utmaning att ta en dusch eller laga middag. Då kan gungstolen vara ett bra hjälpmedel. Bebisen följer med dig i det rum du är i, och du kan få dina efterlängtade minuter med fria händer. Låt bebisen ligga så mycket som möjligt på en plan yta.

– Vissa föräldrar märker också att bebisen lugnar sig bäst i gungstolen. Och då är det inget fel på att bebisen kan ligga där ibland, men det bör inte vara i gungstolen bebisen spenderar stora delar av dagen. Vissa barn är av olika anledningar starkare i musklerna på baksidan av kroppen än på framsidan. De kan till exempel ha problem med att föra händerna ihop framför sig, och de tenderar ofta att trycka huvudet bakåt och ligga med kroppen böjd bakåt. I sådana fall rekommenderar jag bland annat gungstol. Bebisen får då lättare böjt huvud och armar framåt, och får bättre möjlighet att komma längre upp och fram med händerna, till exempel för att leka med en babygym. Då stärks också musklerna på framsidan, säger Elisabeth Vågen Bø.

Bilstol

– Bilstolen är ett praktiskt hjälpmedel som hjälper dig och barnet från A till B. Men den är inte lämplig för något annat än bilresor. Ett barn som sitter i bilstolen får ingen stimulans, och blir begränsad i sitt uttryck, säger Ingrid Skage.

– Många undrar hur länge det är okej att bebisen sitter i bilstolen åt gången. De kanske har hört att en bilresa inte bör vara längre än en halvtimme.

– Inga små bebisar bör sitta i bilstolen under långa perioder varje dag. Men om du ska på en bilresa till andra sidan av landet för att visa upp den nya bebisen, går det helt bra. Och du behöver inte stanna var halvtimme för att låta bebisen sträcka på sig. Tänk praktiskt, och stanna när det är behov för att ge bebisen mat eller byta blöja. Det kan vara bra att köra medan bebisen sover, råder Skage.

– Vad om bebisen somnar när du är ute och kör, och du känner att bebisen behöver sova där och då?

– Då måste du bara tänka praktiskt och använda sunt förnuft. Barnet tål undantag från regeln. Du ska inte gå runt med dåligt samvete för något som händer ibland. Bara se till att det inte blir en vana, så att det utvecklas till en sovrutin. Bebisen som sover har det bäst på en plan yta, säger Skage.

Bärsele

Ett alternativ till gungstol och bilstol kan vara olika former av bärselar och sjalar.

– Vi skulle utan tvekan rekommendera bärande framför sittande. Ett barn som bärs får mycket mer stimulans, och samtidigt får de nära kontakt med den vuxne, säger fysioterapeuterna.

Sitta i famnen

– När du håller bebisen i dina armar eller i famnen har du en unik möjlighet att möta barnet där det är i utvecklingen. Följ barnets initiativ. Du märker snabbt om bebisen ligger eller halv sitter. Efter hand som styrkan kommer, kommer bebisen att försöka resa sig, säger Vågen Bø.

Sitta på golvet

För många är det en stor händelse när bebisen börjar sitta. Men du ska aldrig sätta ett barn på golvet om det inte kan ta sig upp och ner från positionen själv.

– Barnen är vanligtvis runt sju-åtta månader och uppåt när de kan sätta sig upp i sittande position på golvet själva. Vanligtvis klarar barnen att krypa först. När de sedan klarar att sätta sig upp på golvet själva, är detta resultatet av en motorisk utveckling där de först klarar att rulla över till magen, lägga sig på sidan, kan skjuta ifrån och komma upp i krypposition och har utvecklat förmågan att ta sig för om de skulle falla. Först när allt detta är på plats, är barnet redo att sitta, säger Skage.

– Men vissa upplever att de kan sätta bebisen på golvet, och att den klarar att sitta där. Varför är inte detta okej?

– Då är det lätt att komma in i ett mönster där barnet skriker för att få föräldrarna att placera det i sittande position, istället för att barnet använder sin kraft på att träna på att klara det själv, säger Vågen Bø.

– Genom att sätta upp barnet på golvet innan det är klart för det, kan barnet också missa en del av den motoriska utvecklingen. Det är en ganska komplex och utmanande färdighet att sätta sig upp på golvet från liggande till sittande position själv. Barn som lär sig behärska sin kropp själva blir starkare och brukar också vara mer nöjda – eftersom de upplever framgång och lär sig olika mestringsstrategier. Detta gör att de blir mer självständiga och tryggare på sig själva och sin kropp, säger hon.

Att barnet sätts upp innan det är redo, ökar också sannolikheten för rumpåkning. Det vill säga att barnet tar sig fram genom att åka på rumpan istället för att krypa på alla fyra.

– Och det är svårt att få ett barn som redan har smakat på att sitta fritt på golvet att lägga sig ner på golvet i mageposition för att lära sig ta sig upp i sittande position själv. Har det väl blivit vant vid att sättas i sittande position, vill det som regel inte ner igen i mageposition för att jobba. Då blir det på något sätt som att ge barnet belöningen innan det har gjort jobbet, säger Vågen Bø.

Hon menar att föräldrar måste tåla att bebisen blir frustrerad medan den tränar på en ny färdighet.
– Det finns mycket motivation i bebisens frustration. Genom att prova och misslyckas får bebisen möjligheter att lära sig och hitta strategier, säger hon.

Men tillägger att det är viktigt att en vuxen är närvarande och uppmuntrar barnet som kämpar och är frustrerat.

– Vi ska motivera dem att arbeta, och heja på dem. Och så ska de självklart få pauser och vila mellan träningspassen, säger Vågen Bø.


Sitta i tripp trapp-stol

– Men om bebisen inte ska sitta innan den kan sätta sig upp själv, vad gör vi då vid måltider?

– Många bebisar börjar få fast föda när de är runt sex månader gamla. För att sväljmuskulaturen ska fungera optimalt ska barnet sitta upprätt. Så innan barnet kan sätta sig upp själv, är måltid ett undantag från regeln, säger Vågen Bø.

Hon rekommenderar att bebisen sitter ordentligt stöttad, och med fotstöd på stolen. När bebisen ska äta kan det också vara bra att låta bebisen sitta upp i famnen, eller högt upp i en gungstol.

– När bebisen är runt ett halvt år, kommer även den sociala gemenskapen med resten av familjen runt måltidet att vara viktigt att delta i. Så låt bebisen få komma upp i stolen på samma nivå som er under den korta tiden måltidet för bebisen varar, cirka 10-15 minuter. Då kommer bebisen sannolikt vara mer nöjd, säger Vågen Bø.

Barnvagn

Om bebisen inte har visat några tecken på att vilja komma längre upp, rekommenderar inte fysioterapeuterna att sätta barnet upp i vagnen innan det är runt sex månader gammalt.

– Men detta handlar också om att vara social. När barnet vill komma längre upp, kan du försöka att låta barnet nöja sig med lite i taget. Börja gärna med att lägga en filt under ryggen, och öka gradvis. Men tänk alltid på att lägga barnet platt när det ska sova, säger Ingrid Skage.

Bärstol

Det går bra att ta med sig bebisen på åtta-ni månader på tur i bärstol. Bärstolen används på barn som kan sätta sig upp själva, och som är tillräckligt starka för att sitta upprätt på golvet med rak rygg över tid.

– Ser du att barnet börjar hänga med huvudet och/eller överkroppen, är det dags för en paus. Då är barnet trött och behöver vila, säger fysioterapeuterna.

Låt barnet få god hållning

Fysioterapeuterna säger att de ser många barn i förskole- och skolåldern som är väldigt runda i ryggen när de sitter. De saknar helt enkelt styrka och stabilitet i mage och rygg.

– Uppmuntra barnen att hitta glädje i fysisk aktivitet. Sitta ska de göra stora delar av vuxenlivet, så låt dem göra så lite som möjligt av det medan de är små. Låt barnen få komma ut i ojämn terräng, låt dem klättra och jobba mot tyngdkraften, uppmanar de.

– Och lär barnen att bli medvetna om att sitta med rak rygg redan från de är små. Ha gärna en boll i passande storlek i vardagsrummet som de kan sitta på med rak rygg när de ser på barn-tv. Då tränar de bålmuskulaturen samtidigt som de tittar på skärmen, säger Vågen Bø.

Läs också: Barnets språkutveckling – vad kan man förvänta sig och när?

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel

Senaste artiklarna:

Storlekar på babykläder

Här är vanliga storlekar på babykläder. Vissa använder också månader, till exempel 4-6 månader, som då motsvarar storlek 62. Men tänk på att det...