BebisUtveckling24-36 månader

24-36 månader

Illustrationsfoto: iStock
Av Bebisvarlden 2685

OM BARNET

 

Motorik

Typiskt för denna period är en otrolig energi och ett konstant skifte av fokus! Det är sällan föremålet för intresset ägnas någon längre tid även om barnet KAN fokusera och koncentrera sig på sina favoritsaker så är det mycket annat som lockar och drar. Den stora rörligheten bygger muskler, förbättrar balans och koordination och gör rörelsemönstret mer kontrollerat. Och när kroppskontrollen blir bättre kan ramarna för utforskning ständigt utvidgas.

Barnet lär sig att springa, klättra, cykla på trehjuling och hålla balansen medan hon sparkar eller kastar boll. Finmotoriken gör nya framsteg och nu kan barnet använda kritor och penslor mer kontrollerat. Hon kan också gripa och vrida strömbrytare, handtag och blir allt bättre på att bygga med klossar.

Nu är barnet verkligen sin egen person. Personligheten visas tydligt genom ord, påhitt, intelligens, färdigheter och känslor.

Mentalt

Även om barnet byter aktivitet ofta, ökar koncentrationsförmågan. Hon förstår och kan följa mer komplexa instruktioner, också sådana som går i flera led. Problemlösningsförmågan tränas.

Eftersom barnet nu kan planera blir också förmågan att förutse konsekvensen av sina handlingar allt bättre. Detta är viktigt för att lära sig att kontrollera impulser och oacceptabelt uppförande.

Leken blir nu mer strukturerad och logisk. Detta blir tydligast när barnet imiterar de vuxnas rutiner som till exempel att ”göra nallen klar för jobbet”. Nu klarar barnet också mer avancerade pussel och blir bättre på att sortera saker efter former och storlek.

Socialt

I denna period blir barn smidigare i sin lek med andra. De är fortfarande ganska egoistiska men de förstår det där med vems saker är och kan därmed lättare dela med sig och turas om.

Barn i denna ålder är ganska upptagna av att imitera. Du kommer säkert få möta dig själv i dörren under denna period! Detta bevisar hur viktiga föräldrarna är som förebilder.

Emotionellt

Humörsvängningar är vanligt och de kommer ofta helt oförutsägbart. Det handlar om att barnet försöker lära sig att kontrollera hur och varför hon känner känslor. Att testa gränser är en viktig del av detta och det är enklast för alla om du som förälder är konsekvent och bestämd. Detta är ingen motsättning till att visa kärlek och humor!

Dragkampen om barnets behov av att vara nära och önskan om att bli en egen person når toppen under året. Ena sekunden springer hon långt ifrån dig för att i nästa klamra sig fast vid ditt ben…

Utseende

Den mest dramatiska förändringen är kanske barnets hållning. Den stora babymagen försvinner när magmusklerna stärks. Armar och ben blir allt längre och babyfettet fortsätter att försvinna. Sammantaget får barnet ett slankare och mer vuxet utseende.

Språket

Du har förstått det mesta av vad barnet sagt sedan starten. Men från och med nu är det även lättare för alla andra att tyda barnet språk. Meningarna blir längre och tydligare och grammatiken mer komplex. Nu använder barnet plurar och pronomen. Vid slutet av denna period kommer barnet att förstå merparten av de ord som behövs i det dagliga talet.

När barnets förmåga till tänkande och fantasi utvecklas kommer hon också att utveckla de språkfärdigheter som behövs för att kunna berätta för dig om känslor, tankar och idéer. Då öppnas en helt ny värld av kommunikation!

 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

Utvecklingsöversikt 0-15 månader

Om utvecklingsöversikten Tabellen visar den ålder då de flesta barn skaffar sig en ny färdighet. Det är viktigt att vara medveten om att åldersuppgifterna är...