FörlossningAtt gå över tiden

Att gå över tiden

Av Bebisvarlden 752 Uppdaterad 05.11.07
Graviditeten anses inte gå över tiden förrän två veckor efter beräknat förlossningsdatum. Endast två till fem procent av alla graviditeter hamnar i denna kategori. Man tror också att tendensen att gå över tiden kan vara ärftlig och att äldre mammor oftare går över tiden än yngre.
Man får komma ihåg att beräknat förlossningsdatum är just bara ett beräknat datum. Graviditeter mellan 37 till 42 veckor kan anses normala. Tio dagar efter det beräknade förlossningsdatumet kallas den blivande mamman in för kontroll. Då kontrollerar man att barnet är OK och diskuterar en eventuell ingångsättning av värkarbetet.
Finns det risker med att gå över tiden?
Även om det är troligt att allt är bra finns det några saker man kollar om kvinnan gått två veckor över tiden:
Att moderkakan fungerar eftersom den sakta börjar lösas upp när tiden går. En dåligt fungerande moderkaka riskerar att inte tillföra barnet tillräckligt med syre. Andelen fostervatten i livmodern kollas. Det kan nämligen vara så att mindre mängder fostervatten långsamt sipprar ut utan att kvinnan märkt det. Barnets hjärtljud kollas och man uppskattar vikten med hjälp av ultraljud.
Det finns inga kända långvariga effekter för barnet av att gå över tiden. Men en nyfödd kan däremot utveckla lunginflammation om hon/han bajsat i fostervattnet och fått det i lungorna under förlossningen. Barnet kan också ha en typisk look: skrynklig och med fjällande skinn, långa naglar och mycket hår och lite mindre fett under huden.
Det medicinska igångsättandet av värkar
Livmodermunnen undersöks för att se om den fortfarande är fast och stängd eller om den redan har börjat mjukas upp som förberedelse inför förlossningen. Om den är fast och stängd används ofta ett hormonliknande blandning, prostaglandin, för att hjälpa livmodermunnen att mogna. Om den redan är mogen kan värkarna sättas igång genom att performing amniotomy, an artificial rupturing of the membranes (amniotic sac) by a doctor or midwife. Dessutom kan man ge oxytocin, ett hormon som kroppen avger i små doser genom hela graviditeten och i högre dos under värkarbetet, intravenöst för att provocera fram värkar.
Kan man göra något för att själv snabba på processen?
Det finns mängder med tips –allt från att äta ananas och kryddstark mat till homeopati, ricinolja och att ha sex. Men det är bara ett fåtal som kan anses vara av vetenskaplig substans.
Effekten av att ha sex kan teoretiskt sett fungera eftersom kvinnans orgasm utsöndrar oxytocin –det hormon som triggar livmodern att dra ihop sig. Dessutom producerar sperma prostaglandin, som alltså kan hjälpa livmodermunnen att mjukna.
Ricinolja är INTE att rekommendera eftersom det kan orsaka yrsel, kräkningar, diarré, uttorkning och ge kramper.
Lovande resultat genom akupunktur
Viss forskning visar att akupunktur kan skynda på mognaden av livmodermunnen.
Det finns till exempel ett stort kliniskt försök från universitetssjukhuset i Mannheim, Tyskland. 329 förstföderskor behandlades en gång i veckan från vecka 36 och framåt. Resultatet jämfördes sedan med två kontrollgrupper. Bland de som fick akupunktur var det avsevärt färre som gick över tiden.
En annan studie som genomfördes i Norge 2006 visar att akupunktur hjälper värkarbetet att komma igång när vattnet har gått. Sammantaget visar studier att akupunktur faktiskt får livmodermunnen att mogna, triggar igång värkar, minskar smärtan vid värkar och förkortar det första stadiet av värkarbetet.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna: