FörlossningNär startar värkarna?

När startar värkarna?

Foto: Shutterstock
Av Bebisvarlden 955 Uppdaterad 05.11.07
Det går inte att förutsäga när värkarna ska starta. Men hur ska man då veta och är det möjligt att inte känna igen signalerna som talar om vad som är på gång?
Här presenterar vi de vanligaste symptomen och tecknen på att värkarbetet har startat:
Slemproppen går
Slemproppen sitter i livmodermunnens öppning för att hindra bakterier från att komma in i livmodern. När denna släpper kan det vara en inidikation på att värkarna håller på att inledas. Men den kan likaväl lossna flera dagar, ibland veckor innan det är dags. Slemproppen ser ut som en tjock flytning och är inte alltid lätt att identifiera.
Sammandragningar
De flesta värkar börjar med sammandragningar. Magmusklerna kan kännas hårda och spända när livmodern drar ihop sig. I början är sammandragningarna oregelbundna och varierande i längd. Man kan få ont i ryggen, liknande mensvärk. I början varar sammandragningarna 15 till 20 sekunder och efter ett tag i 60 till 90 sekunder. Efterhand blir sammandragningarna tätare och mer intensiva.
När vattnet går
Ibland börjar värkarbetet med att vattnet går. Detta innebär att hinnorna som omsluter  babyn och fostervattnet börjar läcka. Det kan hända plötsligt men det vanligaste är att det läcker ut lite åt gången. Det kan också komma så lite åt gången att kvinnan själv inte märker det. Vattnet luktar sötaktigt. Om vätskan är brun- eller grönaktig innebär det att barnet har bajsat i vattnet. När ni kontaktar sjukhuset är det bra att informera om färgen på fostervattnet eftersom ett barn som bajsar i livmodern kan vara stressat. Den vanligaste anledningen är dock att graviditeten har gått över tiden.
Blödningar
Ibland börjar värkarna genom en blödning. Om man blöder kraftigt och har konstant ont i nedre delen av magen så bör man rapportera det till sjukhuset och åka dit direkt.
När ska man åka till sjukhuset?
En del kvinnor vill stanna hemma så länge som möjligt, en del kan inte åka in fort nog. Det är vanligtvis en bra idé att stanna hemma tills värkarna varar i ungefär 60 sekunder i taget och kommer med tre minuters mellanrum.
Om man bor långt ifrån sjukhuset är det såklart bättre att åka för tidigt än för sent. Det är väldigt obehagligt att vara på resande fot med starka värkar. Oron över att behöva föda i bilen hjälper inte direkt heller till.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna: