FörlossningFörberedelserDetta klarar du dig utan när du ska föda

Detta klarar du dig utan när du ska föda

Illustrationsfoto: Shutterstock
Av Heidi Nupen/P. Wallgren 278 Uppdaterad 11.07.11

De här är listan på vad du absolut inte behöver under förlossningen

1. Fint väder. Åtminstone inte om du har tänkt föda inomhus. Och det tänker du väl? Inte för att du kommer att glömma vilket väder som rådde, i alla fall. Det är något du kommer att minnas i åratal.

2. Fina underkläder. Allteftersom värkarna tar över mer och mer kommer vare sig du, den blivande pappan eller för den delen barnmorskan bry sig om du kommer i string, hipster eller en hold-in á la Bridget Jones…

Illustrationsfoto: Shutterstock

3. Nyfärgat hår. Du har kanske planerat in ett besök hos frisören direkt innan den beräknade nedkomsten. Detta för att slippa gå till frisören under de allra första veckorna efter födseln. Men oroa dig inte om du inte får till det. När de första bilderna på bebisen ska skickas till familj och vänner är det just bebisende vill se. Om någon verkligen kommenterar din utväxt kanske det är på tiden att skaffa nya vänner.

4. Nyvaxad bikinilinje. Det sista som upptar barnmorskorna är huruvida man är vaxad eller vildvuxen.

5. Speciell musik. Tidigt under graviditeten ser man kanske framför sig att föda till tonerna av vågbrus eller panflöjt. Musik är det sista du kommer att tänka på.

6. Doftljus. På förhand kan det verka som en lockande tanke att barnet ska komma till världen och mötas av en härlig doft av liljekonvalj och rosor. Men när du har ansiktet djupt nedtryckt i lustgasmasken, känner du ingenting i alla fall. Och det nyfödda barnet kommer heller med all sannolikhet inte sakna väldofterna…

7. En god bok. Barnmorskor över hela landet kan med all säkerhet bekräfta att de sett många blivande mammor som haft med sig en god bok. Samma barnmorskor kan också berätta att ingen någonsin öppnar boken.

8. En ofokuserad partner. Alla förstår att ens kille kan vara lite förvirrad och osäker inför det som komma skall. Men när han tar lång tid på sig att göra trivialiteter och bagateller, kan blodet hos även den mest tålmodiga börja koka. Du ska FÖDA. Den blivande pappan SKA vara intresserad i allt som sker. Påminn honom med andra ord inte att gå ut med till exempel soporna precis innan det bär i väg till BB.


9. Favoritdrickan, druvor, energibars….
Som blivande mamma översköljs man av olika råd på hur man ska planlägga födseln och vad man bör tänka på att ha med sig etc. Hur välplanerad du än är och vad du än kommer ihåg att ta med dig, kommer du garanterat inte att tänka på det under förlossningen.

10. Svärmor i mobilen. Inte för att dra alla över en kam. En del har till och med sig svärmor under förlossningen. Poängen är att vara restriktiv med att svara i telefonen eller kanske ännu bättre stänga av den. Har du ett ansträngt förhållande till någon, svärmor eller någon annan så är ”pep-talk” från dessa personer det sista du behöver.

 

Läs: Olga Rönnbergs träningstips

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Utvecklingsöversikt 0-15 månader

Om utvecklingsöversikten Tabellen visar den ålder då de flesta barn skaffar sig en ny färdighet. Det är viktigt att vara medveten om att åldersuppgifterna är...