FörlossningEfter förlossningenFem frågor om efterkontrollen

Fem frågor om efterkontrollen

Illustrationsfoto: iStock
Av Charlotte Lundqvist 468 Uppdaterad 14.02.11
När förlossningen är över och man äntligen fått komma hem med sitt lilla barn är det lätt att tro att den nio månader långa resan är avslutad. Men då återstår fortfarande ett besök hos barnmorskan. Bebisvärlden har ställt fem frågor om efterkontrollen till barnmorskan Pernilla Ny.

När görs efterkontrollen?

– Åtta till tolv veckor efter förlossningen erbjuds alla kvinnor ett besök hos barnmorskan. Man får själv ringa sin och boka tiden. Antingen hos samma barnmorska man gått till under graviditeten eller till någon annan. Det bestämmer man själv. Jag gjorde en studie i Malmö som visade att ungefär 80 procent av alla svenskfödda kvinnor går på efterkontroll.

Vad är det barnmorskan kontrollerar?

– Man gör en gynekologisk undersökning där man tittar så att bristningarna läkt och att slemhinnorna hämtat sig. Och så kollar man knipet. Det är jätteviktigt att man kan knipa så att man inte blir inkontinent. Belastningen under graviditeten ger en ökad risk, men det som är så bra är att om man gör knipövningarna kan man komma tillrätta med problemet. Barnmorskan kollar också blodvärde, blodtryck och tar vikten. För att undvika hjärt- och kärlsjukdomar är det viktigt att kvinnan går ned i vikt igen. På efterkontrollen kan barnmorskan också skriva ut preventivmedel om det behövs. Men ammar man fullt så räcker det ofta som skydd de första sex månaderna, den så kallade LAM-metoden. Ett stort fokus är också att man gå igenom förlossningsjournalen. Ofta bokar man in en hel timme för besöket så det finns gott om tid för det.

Varför är det viktigt att få prata?

– På efterkontrollen går man igenom förlossningen och frågar om den blev som kvinnan föreställt sig. Det blir den ju sällan men det kan bli bra ändå. Om det känns katastrof är det extra viktigt att få ta upp sådant man upplevt som problem för att våga bli gravid igen. Men även om man inte planerar fler barn behöver man ofta prata. Det är en egotripp för kvinnan att bli sedd för fokus är mycket på barnet efter förlossningen.
Barnmorskan brukar också fråga om amningen så att kvinnan kan få stöd om den inte funkar.

Ska man förbereda sig på något sätt inför besöket?

– Nej man kan bara komma.

Får man ta med bebisen?

– Ja ta med barnet, alla gör det! Har man haft en bra kontakt under graviditeten är det roligt att få visa upp bebisen. Men det är inte dumt om partnern också följer med så att man kan ha ett lugnare samtal med kvinnan.

Läs mer: De vanligaste frågorna på BVC

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

PCOS – före, under och efter graviditet

PCO är en förkortning för polycystiska äggstockar och innebär att en kvinna har många (poly) vätskefyllda hålrum (cystor) i äggstockarna. – PCO säger bara något...