BebisDags att inreda barnrummet?

Dags att inreda barnrummet?

foto: istockPhoto.com
Av Text: Lotta Svensson 174 Uppdaterad 11.02.11

Ska du inreda barnrummet?  Låt inte det gulliga och söta gå före funktionaliteten. Babyvärlden har konsulterat professionella inredare som pratar om tre viktiga komponenter: Förvaring! Funktion! Variation!

Allt blir så mycket lättare med bra förvaring. Att kunna stoppa undan alla lego- och pusselbitar i speciella lådor är både skönt och nyttigt för barnet.

– Barn vill ha en uppgift. Det är livsviktigt att känna sig behövd och då är det bra att vara med och städa och plocka tillbaka saker så de hamnar på sin rätta plats, säger Tina Björeman, inredare på Ikea.

Den lugna känslan som uppstår efter att ha plockat bort saker är minst lika viktigt som känslan av att vara behövd. I alla fall om man har planer på att följa Feng Shuis råd om barnrum. Om allt är städat vid sängdags uppstår en rogivande känsla som är speciellt bra för barn som lätt går upp i varv. Feng Shui-anhängare tycker också det är viktigt att balansera det rogivande i barnrummet med lek och aktivitet. Man kan till exempel måla området vid sängen med lugna dova färger och spara det mer färgsprakande kulörerna till själva lekområdet.

 
Men hur är det egentligen med färger i ett barnrum – mår barn bra av starka färger?

 

Karin Mannerstål, inredare i tv-programmet Äntligen hemma, tycker det är lättast att dra ut allt det gamla och måla om rummet i vitt och kanske liva upp med någon färgpunkt. Hon anser att allt för många olika färger skapar oro och ger ett ”ihopkokat” intryck.

Inredaren Tina Björeman rekommenderar föräldrar att sätta sig ner på barnets nivå och därifrån fundera på praktiska lösningar och färgsättning för rummet. Hon kan tycka att föräldrar styr för mycket när det gäller just färg och inredning.

– Ibland ser man små miniatyrrum med vuxenideal. Låt inte det gulliga och söta gå före funktionaliteten i rummet, barnen är ju de viktigaste människorna som finns. Skapa förutsättningar för funktionen och tänk överlag pedagogiskt.

Genom att ta svängen om barnavdelningen på Ikea:s varuhus förstår man lite mer vad pedagogisk inredning kan innebära. På skyltar kan man läsa att saker som uppmuntrar barn till att härma vuxna rekommenderas. Som små kök eller snickarbänkar. Genom leken lär sig barnet förstå sin omvärld.

De flesta inredare verkar vara rörande överens om att rena ytor är bra. Att för många saker framme skapar ett rörigt intryck.

 
– Byt ut leksakerna regelbundet. Se till att du har bra förvaringsutrymmen för tillfälligt borttagna grejer. Det blir ju rena julaftonen när sakerna tas fram på nytt! säger Tina Björeman.

En plats som många barn gillar att vara i är köket. Förutom tryggheten att föräldern ofta befinner sig där, finns massor av saker att upptäcka. Barnet kan kanske få en egen kökslåda att ha vispar och bunkar i. Återigen får barnet känna sig behövd och viktig i sammanhanget.

 
– För den som ännu inte är så leksugen, det vill säga det lilla spädbarnet, är det inte så mycket inredningstips man behöver tänka på, menar Tina Björeman. Det viktigaste är att det ska finnas ledljus om natten och att rummet ska vara praktiskt inrett. 

Läs mer: Praktiska förberedelser i barnrummet
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna: