FörlossningFörberedelserFem boktips inför förlossningen

Fem boktips inför förlossningen

Fem boktips inför förlossningen
Av av Charlotte Lundqvist. Ill Foto: iStock.com 153 Uppdaterad 27.05.10
Håll familj och vänner uppdaterade!

Saker blir inte alltid som man tänkt. Inför min första förlossning var jag inställd på epidural-bedövning och ett värkarbete på ungefär åtta timmar. Det var så jag hört att det skulle vara. Istället blev det en blixtförlossning långt före krysset i kalendern där den enda bedövning som hanns med var lustgas. “Varför har ingen sagt att det kan vara så här!”, minns jag att jag tänkte.
Att läsa på inför förlossningen gör inte smärtupplevelsen mindre. Men kunskap gör det lättare att vara öppen för att alla förlossningar är olika. Med den vetskapen går det att känna sig trygg i förlossningsrummet även när allt inte blir precis som planerat.
Här är tips på fem klokböcker att läsa inför dagen D:
 
Att föda: en barnmorskas tankar, råd och erfarenheter
Av: Gudrun Abascal
 
Går det att förbereda sig inför förlossningen? Ja, menar Gudrun Abascal som skrivit den numera klassiska boken “Att föda: en barnmorskas tankar, råd och erfarenheter”. Boken varvar information om hur en förlossning går till med olika kvinnors förlossningsberättelser. I boken finns också kapitel som riktar sig direkt till den blivande pappan/partnern. Boken kan användas som en uppslagsbok men lika gärna läsas från pärm till pärm.
 
Att möta förlossningssmärta
Av: Gudrun Abascal
I uppföljaren till “Att föda” går Gudrun Abascal på djupet med förlossningssmärtan. Här får man lära sig strategier för att hantera värkarna och kunskap om hur man själv kan bedöma och påverka upplevelsen av smärtan.  “Jag hoppas att den här boken ska ge mod och kraft till kvinnor som ska föda och att de får uppleva förlossningen som den enastående händelse det är.” skriver hon.
 

Innan du föder : en inspirerande guide till den nya psykoprofylaxtekniken
Av: Anna Wilsby
Författaren Anna Wilsby går igenom avslappningstekniker och andningsövningar som gör det lättare att möta värkarna. Kortfattat kan den beskrivas som mental träning för gravida. Här finns också tips på hur partnern kan hjälpa till under förlossningen. Liksom i Gudrun Abascals böcker varvas fakta med föräldrars egna förlossningsberättelser.

Föda utan rädsla
Av: Susanna Heli
Den här boken riktar sig särskilt till kvinnor som känner rädsla inför att föda. Susanna Heli har stöttat kvinnor vid hundratals förlossningar, först som undersköterska och sedan som doula. I boken ger hon både betryggande argument för att svensk förlossningsvård aldrig varit säkrare och lär ut tekniker för bland annat andning och avspänning. Målet är att få den gravida kvinnan att känna trygghet inför förlossningen.
 

Rädd att föda : din väg till att våga

Av: Leni Söderberg och Nicole Silverstolpe
 
Även den här boken är inriktad mot förlossningsrädsla. Vad är det egentligen som är skrämmande med en förlossning? Kan man sluta vara rädd? Boken uppmuntrar kvinnor att våga föda, men den tar också upp hur man går till väga för att få ett planerat kejsarsnitt. Författaren Leni Söderberg och chefsbarnmorskan Nicole Silverstolpe ger information men inga pekpinnar.

Har du något boktips? Kommentera här nedan!
  

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...