GravidB- streptokocker under graviditet - risk för barnet

B- streptokocker under graviditet – risk för barnet

B- streptokocker under graviditet - risk för barnet
Av Charlotte Lundqvist 132 Uppdaterad 28.05.10
På första besöket hos barnmorskan får man på vissa mödravårdscentraler lämna ett urinprov. Det är för att barnmorskan ska kunna kontrollera om den gravida kvinnan har grupp-B streptokocker, GBS. De kan i sällsynta fall orsaka allvarliga infektioner hos barnet vid förlossningen. Babyvärlden ringde upp Helena Strevens, obstetriker vid Lunds universitetssjukhus, för att ställa några frågor om GBS.
Vad är GBS?
– Streptokocker är bakterier som kan finnas överallt. Hos de flesta människor med normala försvar är det ingen särskilt aggressiv bakterie och det ställer inte till med några problem. Men hos några få där motståndskraften rubbats kan de orsaka infektioner.
 
Hur vanligt är det att gravida kvinnor drabbas?
– Var tredje kvinna bär på bakterien i underlivet, den kan finnas både i förlossningskanalen och i urinvägarna.
 
Hur blir man smittad?
– Bakterierna finns överallt, men ibland gör sig slemhinnan inte av med dem. De fäster och samexisterar med den som bär på dem, man säger att man är koloniserad. Man kan få dem av sin partner men det är inget märkvärdigt.
 
Vad ger det för symptom?
– Det kan orsaka infektioner, men bara när man har ökad mottaglighet, som till exempel direkt efter förlossningen. Vanligast är att man inte har några symptom.

Vad innebär det för risker för mamman och barnet?

– Inga studier har kunnat visa på några risker under graviditeten, inte heller för prematur förlossning, om mamman har GBS. Under själva graviditeten är barnet helt skyddat mot GBS eftersom det är inneslutet i hinnsäcken. Det är först när hinnan brister och barnet kommer ut som det finns en risk att barnet också får bakterien. Om barnet är för tidigt fött finns en ökad risk för hjärnhinneinflammation eller lunginflammation, därför får mammor med GBS förebyggande behandling med antibiotika under förlossningen.
 
Finns det botemedel?
– Ja, vanligt penicillin.
 
Om man haft GBS under en graviditet innebär det att man automatiskt får det även vid nästa?
– Har man haft bakterierna under en graviditet så är man koloniserad. Då har man dem troligen alltid. Men man kan ha olika mycket vid olika tillfällen. En graviditet kan man ha sämre immunförsvar, vara förkyld och ha många infektioner, men vid nästa kan man må bra och ha bättre immunförsvar. Då kan mängden bakterier vara mindre.  
  
 
Blödning under graviditeten

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Nyfödd

* Vi återger genomsnittsvikt och -längd. Normalvärdena för flickor är mellan 2,8 och 4,6 kilo och längd mellan 47 och 54 cm. Pojkarnas normalvärden...