FörsökerForskning och politikInfertilitet kan bero på för tidigt klimakterium

Infertilitet kan bero på för tidigt klimakterium

Ny upptäckt kan ge hjälp åt ofruktsamma
Av Bebisvarlden 93 Uppdaterad 11.05.09
En kvinnas möjlighet att bli gravid styrs av en speciell molekyl. Molekylen är som en livvakt som tar hand om äggen i äggstockarna. Det har forskare i Umeå  upptäckt. Detta kan leda till att ofruktsamma kvinnor i framtiden skulle kunna få hjälp att få barn via provrörsbefruktning.
Ungefär en procent av alla kvinnor lider av en sjukdom som gör att de hamnar i klimakteriet alldeles för tidigt, en del redan i 20-års åldern. Och redan innan dess lyckas deras ägg i äggstockarna aldrig bli tillräckligt mogna. Men kanske skulle de här kvinnorna i framtiden kunna få hjälp via upptäckten från Umeå universitet.
 
Kan man ta ut en bit äggstock från en sjuk kvinna och börja bombardera hennes omogna ägg, i laboratorium med ett framtida läkemedel som aktiverar den här molekylen, då skulle man till slut kunna få helt mogna ägg.
Det säger Kui Liu, docent i medicinsk kemi och biofysik som ligger bakom studien.
 
– Genom att göra detta kan vi förbättra tillväxten av äggen, säger Kui Liu till Sveriges radio.
 
Mycket forskning kvarstår
När äggen väl har mognat i laboratoriet kan de befruktas och placeras in i kvinnan igen, precis som vid vanlig provrörsbefruktning. Men – den här möjliga praktiska tillämpningen dröjer. Åtminstone något årtionde, spår Kui Liu.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna: