FörsökerFörberedelserFokusera inte på ägglossningen!

Fokusera inte på ägglossningen!

foto: istockphoto.com
Av Bebisvarlden 144 Uppdaterad 18.02.11

Fråga till fertilitetsläkaren: Hej! Jag undrar om ägglossningen kan bli uppskjuten några dagar eller helt utebli pga av stress? Enligt ägglossningskalkylatorn skulle jag ha ägglossning den 4 februari. Jag brukar vanligtvis ha mindre smärtor/känningar i bröst i nedre buk när jag ska ha ägglossning eller under den, men inte denna gång. denna gång fick jag känningar först fyra dagar senare. Vi har försökt få barn i 8 månader, jag undrar om jag kan ha missräknat mina ägglossningstider?

 

Svar från fertilitetsläkare Margareta:

Bästa Henrika!

Generellt anger man att ägglossningen uppträder vid en 28-dagars cykel, 14 dagar före mensblödningens första dag. Så vid en 30 dagars cykel, ägglossar man dag 16 och vid en 26-dagars cykel på dag 12.

Vissa kvinnor har regelbundna mensintervall från månad till månad. Andra varierar mellan 25-32 dagars intervall. Därmed kan också ägglossningen inträffa på olika tidpunkter. Ägget är befruktningsdugligt i 24 efter ägglossning, medan spermierna kan överleva upp till 72 timmar i kvinnans underliv i väntan på att ägget ska lossna.

Samtidigt har det kommit vissa forskningsresultat som visat att endast 30% av alla kvinnor uppnådde graviditet under tidpunkten man förutsatte att det var ägglossning och hela 70 % på andra dagar under menscykeln. Fokusera därför inte på att uppnå graviditet under en förmodad tidpunkt för ägglossning, utan ha samliv 2 ggr i veckan istället.

Du kan ställa en egen fråga eller läsa fler svar från fertilitetsläkare Margareta här:

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Nyfödd

* Vi återger genomsnittsvikt och -längd. Normalvärdena för flickor är mellan 2,8 och 4,6 kilo och längd mellan 47 och 54 cm. Pojkarnas normalvärden...