BebisAmning och matSe upp för kosttillskott när du ammar!

Se upp för kosttillskott när du ammar!

Foto: Shutterstock
Av Charlotte Lundqvist 212 Uppdaterad 17.02.11

Sällan känner man sig så dränerad på energi som efter några veckors amning och sömnlösa nätter. Men om du funderar på ett besök i hälsokosten för att få tillbaka energin så se upp. Kosttillskott kan vara direkt skadligt för din bebis.

Efter tre månader utan en hel natts sömn gick jag in i hälsokostbutiken och sa:

”Hjälp, ge mig något så att jag orkar stiga ur sängen på morgonen!”.

Jag har nog aldrig varit så mottaglig för försäljarens argument och kom ut med en stor flaska vitaminjuice, probiotika och en förpackning rosenrot. Jag svalde tabletterna så fort jag kommit innanför dörren. Dagen efter gallskrek min bebis i timmar och jag förstod ingenting. Tills jag plötsligt kopplade. Rosenrot? På förpackningen stod ingen varning och det fanns inte heller någon bipacksedel, däremot varnade flera tillverkare på nätet. Rosenrot är ett centralstimulerande medel av samma typ som kaffe och te. Då var det inte så konstigt att min bebis inte lyckades komma till ro när jag knaprat i mig maxdosen.

Det finns inget krav på märkning enligt livsmedelslagstiftningen. Man kan bara önska att försäljaren ger en varning, säger Petra Bergkvist, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Precis som när det gäller matvaror som ost, fisk och kött är det upp till den gravida eller ammande kvinnan att själv ta reda på vilka kosttillskott som är lämpliga att äta. Hade de däremot varit klassade som traditionellt växtbaserat läkemedel (TVBL) hade det varit krav på en bipacksedel som informerar om riskerna.

Livsmedelsverkets inställning är att friska kvinnor inte behöver kosttilskott. Därför har man bara skrivit ut en mycket allmän varning:

 ”När du är gravid eller ammar bör du vara försiktig med kosttillskott, örtprodukter, naturläkemedel och traditionella växtbaserade läkemedel, eftersom man många gånger inte vet om de kan vara skadliga för fostret eller barnet. Använd därför inte sådana produkter utan att först diskutera med din barnmorska, sjuksköterskan på barnavårdscentralen eller läkare.”

 
Några produkter som konstaterats vara direkt skadliga listas. Dessa är:

Ginsengprodukter, eftersom de kan påverka östrogennivåerna i kroppen
Algprodukter som kan innehålla för mycket jod
Kalebasskrita, bland annat känt under namnet ”Calabash chalk”, används mot illamående av gravida kvinnor från Västafrika. Det kan innehålla höga halter av bly och är därför direkt olämpligt för gravida att använda.
A-vitamin, gravida bör inte få i sig mer än 1 milligram per dygn.

För rosenrot finns inga speciella restriktioner. Jag tar kontakt med tillverkaren Life och hör vad de har att säga. Jan Wiberg är presskontakt och kvalitetsansvarig. Enligt honom finns inga kända riskfaktorer med att använda rosenrot när man ammar, men kliniska studier saknas eftersom det är svårt att få kvinnor att ställa upp som testpersoner. Han beklagar att jag blivit rekommenderad rosenrot av butikspersonalen:

– Eftersom det kan vara svårt att veta i vilka lägen det är ok att äta örtbaserade kosttillskott då man ammar anser jag att rekommendationen från butikspersonalen bör vara att man aldrig rekommenderar gravida eller ammande att äta örtbaserade kosttillskott om det inte är så att produkten direkt riktar sig till dessa kunder.

Läs mer: Oenighet om alkohol i bröstmjölk

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...