FörsökerBerättelser från verklighetenNär nummer två inte kommer

När nummer två inte kommer

När nummer två inte kommer
Av Heidi Nupen 128 Uppdaterad 17.05.10
Få kan "beställa" barnen de önskar vid exakt tidpunkt i livet. Men vad göra när man kämpat länge med ett syskon till den förstfödda? Mari och Fred fick beskedet att de antagligen inte kunde få fler barn. Nu är Mari gravid!
 
När Mari och Fred fick sitt första barn var det inte alls planerat. Mari blev nämligen gravid trots att hon tog p-piller. Så kom hur som helst lille Fredrik och glädjen var stor. Sen ville de ha ett syskon till honom.
 
– Efter att Fredrik fötts använde vi inga preventivmedel alls. Därför hade vi svårt att förstå varför jag inte blev gravid, berättar Mari Lindseth.
 
Så började hon få starka menssmärtor, så illa att hon blev körd till sjukhus i ambulans. Det kom att gå många månader, och mycket smärta, innan de fick förklaringen: Mari hade endometrios (*) och blev opererad flera gånger.
 
– För ett år sedan, efter en operation, fick jag besked om att vi med största sannolikhet inte kunde få fler barn på grund av sjukdomen. Vi var i chock, även om vi hade förberett oss på det värsta. Och trots att vi redan fått ett barn så hade vi önskat ett till, säger Mari till Babyvärlden.
 
Några månader senare opererades Mari på nytt, denna gång av en ny läkare som gav hopp.
 
– Läkaren, som är känd som en av de bästa inom området endometrios, gav oss ett halvår att prova om vi kunde bli gravida på nytt. Om det inte funkade så måste det göras via IVF (provrörsbefruktning). 
 
Men det lyckades, efter fem månader var Mari gravid.

I december 2009 visade graviditetstestet positivt. När barnet kommer i slutet av augusti är storebror 3,5 år. Inte någon stor åldersskillnad alls kan man tycka.

 
– Nej, men när man försöker och försöker känns väntetiden som en evighet. Under tiden har vi försökt fokusera på hur lyckligt lottade vi är som har Fredrik. Och sammantaget så har allt som hänt stärkt Freds och min relation, säger Mari. 
 
Innan Mari fick barn kunde hon ibland fundera över om hon kanske inte skulle kunna få barn.
 
– Men eftersom jag blev gravid trots p-piller såg jag det som ett verkligt bevis på att jag verkligen var fertil och trodde väl aldrig vi skulle behöva kämpa så för nummer två.
 
Mari har diskuterat ¨på nätforum med andra med endometrios och förstår att hon trots allt är lyckligt lottad. Vissa kommer aldrig att kunna få barn.
 
– Det var först när jag fick problem som jag riktigt förstod att det verkligen inte är någon automatik i det där med att ”skaffa barn”.
 
När Mari till slut blev gravid gick det inte länge innan problem uppstod. Hon har bland annat varit sänggliggande med illamående och sliter med svåra smärtor i ryggen. Detta ser hon som bagateller.
 
– Jag klagar inte. Jag är gravid!
 
Men efter denna graviditet blir det inte fler barn.
 
– Nej, sen är det stopp. Även om denna graviditet faktiskt kan göra mig frisk från endometriosen så är vi nöjda nu.
 
*) Endometrios är ett tillstånd där livmoderslemhinna återfinns utanför livmodern, t.ex. på äggstockarna, äggledarna, bukhinnan, tarmarna, urinblåsa, etc. Symptomen på sjukdomen är från inga alls till ofrivillig barnlöshet, kraftiga blödningar och mycket svåra smärtor.
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

De mest populära namnen på Island

Island ligger lite efter när det kommer till namnstatistik och den senaste statistiken är från 2018. Nedan hittar du de 50 bästa pojknamnen och flicknamnen....