FörsökerBehandlingarZonterapi mot barnlöshet?!

Zonterapi mot barnlöshet?!

Av Bebisvarlden 242 Uppdaterad 07.11.08
Många par i Sverige är ofrivilligt barnlösa. En del av dem svarar inte heller på behandlingen som ges vid olika IVF-centrum i landet. Zonterapeuten Jan Rosenqvist började med sin metod på 80-talet och har sedan dess hjälpt många kvinnor att bli gravida. Flera har satt sitt sista hopp till Jan Rosenqvist efter flera misslyckade IVF-försök.
- Många kvinnor är barnlösa helt i onödan, säger Jan Rosenqvist till tidningen Kvällsposten.
Enligt zonterapin är alla organ i kroppen knutna till en punkt under foten. I flera fall trycker Jan på ett par punkter på fötternas insida som är kopplade till sköldkörteln. Den är en av kroppens viktigaste hormonproducenter och betydelsefull vid graviditeter.
– Om inte produktionen av hormoner fungerar som det ska fungerar inget annat heller, säger Jan Rosenqvist. Min uppgift är att trycka igång allt och sedan brukar kroppen göra resten, det blir en hjälp till självhjälp.

Jan berättar att han haft patienter i väntrummet som genomgått flera provrörsbefruktningar utan resultat. Flera kvinnor har förgäves lagt ut över 30 000 kronor på att bli gravida.

– Jag har inget emot den vanliga sjukvården, den gör ändå ett jättebra jobb, säger Jan. Men det ena utesluter inte det andra.

Leif Bungum, överläkare vid reproduktionsmedicinskt centrum vid universitetssjukhusen i Malmö och Lund tycker det är svårt att kommentera zonterapins eventuella medicinska betydelse.
– Det känns meningslöst eftersom det är en verksamhet där det saknas vetenskaplig grund. Som jag ser det varken skadar eller hjälper det. Vi verkar inom helt olika världar, säger Leif Bungum till Kvällsposten.
 
Men Jan Rosenqvist jobbar vidare och firar nu att han hjälpt den hundrade bebisen till världen.
 
Det är tur att inte alla barnen kommer hit till Fars Dag, skämtar han. 
 
 
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...