FörsökerFörberedelserSol ökar mäns fertilitet

Sol ökar mäns fertilitet

Foto: Shutterstock
Av Bebisvarlden 149 Uppdaterad 10.11.08
En ny studie visar att lite solsken kan göra män mer fertila. Tio soliga minuter räcker för att få fart på spermierna. En australisk studie visar nämligen att nästan en tredjedel av män med fertilitetsproblem har brist på d-vitamin, som vi får bland annat genom solsken.

Tidigare studier visar att D-vitamin är viktigt för en hälsosam graviditet. Nu pekar alltså de senaste rönen på positiva effekter även för mannens sperma.

Men man kan inte hänvisa till studien som ursäkt för att ligga och lata sig i gräset hela dagarna.

– Tio minuter i solen per dag räcker, säger Anne Clark, fertilitetsexpert. Hon föreslår att män med inomhusarbeten ska ta en kaffepaus utomhus mitt på dagen med upprullade skjortärmar.

Fokus verkar ofta annars vara på kvinnan när det talas infertilitet.

– Ja, men man är två om att göra barn, säger fertilitetsläkare Margareta Kitlinski. När det gäller män så har man kontrollerat spermaproven från värnpliktiga sedan 1970-talet och spermakvaliteten har sjunkit generellt sedan dess. Detta gäller inte bara för Sverige, i världen ses samma tendens generellt.

Takes two to tango

105 män deltog i den australiensiska studien och tog multivitaminer, antioxidanter och en nypa frisk luft varje dag under två till tre månader. Efteråt visade tester en klar förbättring hos spermierna. Resultatet – 31 män gjorde strax därefter sina fruar/flickvänner gravida.

– Men ofta hittar man ingen förklaring till den ofrivilliga barnlösheten hos ett par som är under utredning. Inte sällan blir man sen gravid med en ny partner. Då kan det handla om att båda i det första paret tillsammans haft nedsatt fertilitet, till exempel hög ålder på kvinnan och mindre bra spermaprov från mannen. När en ny partner sen kommer in med bättre förutsättningar kan det räcka för en graviditet. Det handlar alltså till viss del om yttre omständigheter men också om att paret är kompatibelt, säger Margareta Kitlinski.

Även andra livsstilsförändringar kan ge positiva effekter på spermierna. Till exempel att sluta röka, gå ner i vikt och att minska på kaffe och alkohol.

Läs mer: När är chansen till befruktning störst?

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

Utvecklingsöversikt 0-15 månader

Om utvecklingsöversikten Tabellen visar den ålder då de flesta barn skaffar sig en ny färdighet. Det är viktigt att vara medveten om att åldersuppgifterna är...