GravidDen växande magen

Den växande magen

Av Bebisvarlden 233 Uppdaterad 08.10.07
Du har säkert försökt föreställa dig hur du skulle se ut som gravid. Kanske ser du ut just så nu, kanske inte. Kroppen ändrar sig under graviditeten, några magar sitter lågt, andra högt. Vissa magar ser ut som om de bär på en boll, andra som om de innehåller en kudde. Innan magen verkligen växer känner du dig kanske mest uppblåst, obekväm och längtar efter en kulmage att dra tröjan över. Trösta dig med att allt är lika vanligt och allt är lika normalt.
Gravida kvinnor kan bli ganska så upptagna av magen och sin kropp. Det är helt normalt att gå och kolla sin profil i spegeln hela tiden, att ständigt prova kläder för att se vad som passar denna veckan, att tycka det är kul, pyton, lite kul eller fantastiskt att se magen växa. För några växer den inte fort nog, för andra för fort. Oavsett blir de allra flesta stolta över sin kula efterhand som graviditeten framskrider.
Bara min mage?
Efterhand som magen växer kommer du säkert att uppleva att många vill ta på den. En gravid mage är som en magnet. Och vissa gånger känns det säkert helt okej att att folk vill klappa den, andra gånger kanske du inte känner dig bekväm med det. Det kanske mest handlar om vem som gör det? Och när under graviditeten magklappningen sker. Uppmärksamheten ger dig tydliga signaler om att det här med att bära på ett barn är något som många runt dig blir upptagna av. Ge klart besked om du inte gillar att folk tar på dig!
Hjälp, jag måste köpa mammakläder!
Många tycker det är mindre kul att köpa mammakläder första gången. Man vet inte hur storlekarna fungerar, vet inte helt vad som finns på marknaden eller hur man tycker att kläderna ska se ut. Det du vet är att din kropp kommer att förändras under de kommande månaderna. Ett gott råd är att inte köpa alla kläderna tidigt i graviditeten. Det kanske inte blir som du tänkt. Kanske trivdes du trots allt inte i svart. Kanske upptäcker du att kjol var skönare än byxor. Köp hellre lite kläder efterhand som magen och kroppen växer.
Använd fantasin – och dina kompisars garderob
Vanligtvis fungerar det så att du använder samma klädstorlek på mammakläder som annars. Materialen är elastiska, och byxor och kjolar har ofta stroppar i midjan som man kan spänna ut allteftersom. På så sätt växer kläderna med magen. Andra kläder har elastiska tygstycken runt magen. Det finns både renodlade mammalklädesbutiker, och de vanliga klädaffärerna med egna kollektioner. Det finns också mycket att handla på nätet.
Kläder för gravida kan vara dyrt, och med tanke på hur kort tid man använder dem så blir det hursomhelst dyrt. Kanske kan du låna av kompisar som varit gravida? En del mammakläder passar både under graviditeten och sen när du ammar. Kvinnor har såklart lika olika klädsmak när de är gravida som annars. Och utbudet av mammakläder är ju mer begränsat. För vissa passar det bra att gå upp några storlekar i vanliga kläder istället för att handla specialkläder. Var uppfinningsrik! Kanske kan den elastiska, långa kjolen nu bli en tunika? Det viktigaste är att det är bekvämt och praktiskt för dig och barnet.
Var stolt över din mage!
Vissa har aldrig känt sig vackrare och mer kvinnliga än nu. De skrider fram och gillar att framhäva magen i tajta kläder. Vissa knyter en scarf runt magen för att riktigt visa den. Andra gillar inte förändringarna som graviditeten för med sig och använder helst rymliga kläder och försöker glömma bort magen och kroppen. Det kan vara bra att ha båda slags kläder hemma, allt efter humör.
Tunga bröst kräver bra behå!
Dina bröst kommer att förändras under graviditeten. Förutom att öka i storlek kanske de i perioder blir ömma och spända. Därför är det viktigt att du hittar en bra behå som passar din kropp perfekt och som är mjuk och skön. Personalen i underklädesaffären kan hjälpa dig med detta.
En graviditetsbehå har bredare axelremmar än vanliga. Med en extra uppsättning spännen kan behån växa med dig under graviditeten. Detta är en viktig detalj med tanke på att brösten i genomsnitt ökar en till två behåstorlekar under graviditeten. Det kan vara bra att köpa minst två bra behå, så att du alltid har en ren till hands.
Om du gillar att simma behöver du antagligen köpa en graviditetsbaddräkt. Den stöttar den växande magen bättre än en vanlig baddräkt. Det finns också särskilda bikini för gravida, med underdel som går upp över magen.
Undvik skärp, höfthållare och strumpbyxor som stramar åt när du är gravid. Använd istället strumpbyxor för gravida så att du får en bra blodgenomströmning. Stödstrumpor är också bra. De reducerar trycket i blodådrorna och förebygger åderbråck. Strumporna finns i alla möjliga färger och former, både i specialbutiker och i vissa vanliga klädaffärer.
De flesta får större fötter under graviditeten. Det beror på att man samlar på sig vätska. För vissa blir fötterna större permanent och man behåller den större skostorleken även efter graviditeten. Efterhand som magen växer kan det vara bra att välja lågklackade skor. Det hjälper dig att ha en bra hållning och minskar belastningen på rygg och bäcken, de kroppsdelar som är extra känsliga under graviditeten.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...