GravidElin blev gravid på gymnasiet

Elin blev gravid på gymnasiet

Av Lotta Svensson 140 Uppdaterad 26.04.11

Hon är mamma till en 1,5 årig flicka och snart färdig gymnasiststudent från floristprogrammet i Borås. Elin Zollfrank gav sig sjutton på att klara av skolan, trots det oväntade beskedet om graviditet.

En fråga som Elin fått besvara många gånger är vilka fördelar det finns med att vara ung förälder. Hon tycker det är en klurig fråga att svara på.

– Jag vet ju inte hur det är att vara en äldre mamma så det är faktiskt svårt att svara på. Men jag tror att yngre föräldrar mer har barnasinnet kvar och större ork och energi till att orka med ett barn.

Beskedet om att Elin var gravid kom oväntat en vinterdag i december 2008. Hon och hennes två år äldre pojkvän hade då varit tillsammans under 2,5 år. Först blev Elin fundersam över hur hon skulle klara av gymnasiestudierna, som hon bara läst första terminen av, och hur allt egentligen skulle gå att förena. Pojkvännen som jobbade och var klar med skolbiten var mer optimistisk.

– Vi funderade väl i en eller två veckor. När jag sen bestämde mig för att allt skulle gå, då blev jag mer positiv och vi var båda överens om att behålla barnet.

Och skolan har Elin klarat av med besked. I juni väntas flera MVG och VG stå på slutbetyget. Trots bebistiden har inte Elin tagit något uppehåll från skolan. Hanna föddes i september 2009 och under den terminen fick hon skolarbetet hemskickat. Sedan, efter jul, var Hannas pappa Niklas föräldraledig. Efter det började Hanna på dagis.

Lättare att plugga med barn
Elin tror att pluggandet har blivit lättare just för att lilla Hanna finns. Innan var ett G helt okej och Elin tog inte skolan på så stort allvar som hon gör nu.

– Jag sätter mig och läser efter att Hanna somnat om kvällarna. Jag tror att så länge man har viljan, så fungerar saker och ting, säger Elin som tillägger hur viktigt det är att tro på sig själv.

På frågan om det inte är jobbigt att sitta hemma och veta att vännerna är ute och partajar och att det tack vare studenten närmar sig en tid av mycket fest svarar Elin lugnt:

– Jag förstår mina kompisar som vill gå ut. Men jag stannar faktiskt hellre hemma med Hanna, det är så mysigt. Och visst går jag ut ibland, men det känns inte så viktigt för mig.

Elin och Hannas pappa bor för tillfället ihop, men de har nyligen bestämt sig för att separera. Hon berättar att kärleken ersatts av kompiskänslor. Elin tror att det är ganska vanligt att unga som varit tillsammans länge går isär efter ett tag.

– Jag tror det just har med åldern att göra. Man träffas så tidigt och sen går åt olika håll i livet. Att man har ett barn ihop tror jag inte påverkar lika mycket, säger Elin.

I Örnsköldsvik arbetar barnmorskan Eva Hägglund och till henne kommer det unga blivande föräldrar, dock inte alltför ofta. Hon berättar om intryck som förändrats hos henne.

– Mognadsgraden varierar bland unga föräldrar. Det har funnits möten där jag tyckt att ungdomen verkat strulig, men sedan efter hand har jag kunnat se en inre styrka. Jag tycker också att unga föräldrar ofta har en bra förmåga till att anpassa sig till förändringar i livet.

Familjens hjälp är a och o
För en del kan ungt föräldraskap säkert förknippas med en tuff tid i livet. Eva Hägglund tror att speciellt en faktor spelar in för hur det kommer att gå.

– En viktig sak för hur man kommer klara av föräldraskapet är vilket stöd familjen ger. Svårigheter för en ung förälderkan vara att klara ekonomin och att förstå sina rättigheter, men också skyldigheter.

Under förra året föddes cirka 119 000 barn i Sverige. 532 bebisar föddes fram av mammor i åldrarna 16-18 år. Trots det relativt låga antalet bebisar med unga föräldrar har Elin Zollfrank ganska många jämnåriga vänner som själva är föräldrar, både genom planerade och oplanerade graviditeter.

Efter skolan hoppas Elin på ett jobb och det spelar ingen större roll vad det blir. Under sommaren ser hon fram emot att umgås mycket med sin lilla dotter. Hur kontakten med Hannas pappa Niklas blir vet hon inte.

– Han kommer ursprungligen från Skåne, men jag hoppas att han kommer stanna här i Borås. Det skulle göra det hela mycket enklare för Hanna.

Läs mer: ”Tindra var inte planerad, men väldigt välkommen”

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Utvecklingsöversikt 0-15 månader

Om utvecklingsöversikten Tabellen visar den ålder då de flesta barn skaffar sig en ny färdighet. Det är viktigt att vara medveten om att åldersuppgifterna är...