GravidGravid nekades flyga hem

Gravid nekades flyga hem

Av Av Maren Eriksen, ill.foto: Istockphoto 188 Uppdaterad 25.10.11

Tänk dig att du har varit på semester och ska åka hem. Men på flygplatsen får du besked om att du inte kan åka. Varför? För att flygbolaget tycker att du är för gravid för att flyga!

Just detta hände brittiska Wendy Townsly. Tillsammans med sina tvillingar på två år hade hon varit på semester i Alicante och skulle åkahem. Då menade Ryanair att hon inte kunde flyga eftersom hon var gravid i vecka 34.

Alla flygbolag har egna regler för hur länge gravida får flyga med dem och vissa kräver också ett läkarintyg som säger att det är ok att låta den gravida resa med flyg mot slutet av graviditeten. Ryanair kräver läkarintyg av alla som är förbi vecka 28. Men det hade alltså inte noterats för Wendy som fick resa från Prestwick i Storbritannien till Alicante en vecka tidigare, alltså i vecka 33.

Wendy och tvillingarna kom inte med flyget för att läkarintyget, som blev faxat i hast, inte hann fram i tid innan flyget gick. Hon fick inte heller erbjudande om en ny biljett från flygbolaget. Men de kom tryggt hem med ett annat flygbolag.

Men det finns något att lära av Wendys upplevelser: var förberedd innan du ska resa som gravid!

Läs: Daniels nya krönika


När är det tryggt att flyga?
Det räknas som tryggt att flyga även när man är gravid, men det finns några saker som kan vara bra att veta. Som gravid är risken för blodpropp något förhöjd. Långa flygresor förstärker denna risk. Därför är det viktigt att du som gravid på längre resor går lite i flygkabinen, gärna en gång i timmen. Det är också viktigt att se till att dricka eftersom den torra luften kan verka uttorkande. Vissa menar att stödstrumpor är att rekommendera för gravida.

Syrenivån i flygkabinen är lägre än på marken, men utgör sällan någon risk för kvinnan eller barnet om du inte har blodbrist eller någon dold hjärtsjukdom.

The Air Transport Association (IATA) menar att friska gravida kan resa tryggt med flyg till och med graviditetsvecka 35. Är man i vecka 36 eller 37 tillåts endast resor på max fyra timmar utan mellanlandning. Från och med vecka 38 är det inte tillåtet att flyga. Detta är de internationella riktlinjerna, men i praktiken avgör flygbolaget själv. Därför är det viktigt att du kollar reglerna innan du reser.

Läs mer: Skippa förlossningen, pappa.

Hur är flygbolagens regler?
Varje bolag har sina egna regler för gravida passagerare. Därför bör du alltid kolla med dem innan du reser. Om du beställer biljett genom en resebyrå eller ska på chartersemester kommer researrangören att kunna kolla det åt dig. På resedokumenten ska det stå vilket bolag ni åker med och de flesta resebyråer anger dem på sin hemsida.

Här är en översikt över några av flygbolagen du kan flyga med i och utanför Sverige och deras regler för gravida:

SAS:
Efter vecka 32 krävs läkarintyg och resan måste godkännas av SAS:s medicinska avdelning. Flygtiden får inte överstiga fyra timmar. Se hemsidan för vad läkarintyget ska innehålla. Senare än 2 veckor före beräknad förlossning tillåter inte SAS att du reser med dem. Som tvillinggravid måste du har läkarintyg redan från vecka 28 och tillåts inte att flyga senare än fyra veckor före beräknad förlossning.

Norwegian:
Efter vecka 36 krävs läkarintyg. Se hemsidan hur läkarintyget ska upprättas. Senare än två veckor före beräknad förlossning tillåter inte Norwegian att du reser med dem.

KLM:
Kvinnor med riskgravidtet måste ha läkarintyg om de ska resa med KLM. Det kan krävas att resebyrån eller KLM fyller i blankett A medan din läkare fyller i blankett B. Ta kontakt med KLM för närmare information om detta. Efter vecka 36 tillåts du som gravid inte att resa med dem. Väntar du mer än ett barn kan du inte resa hem efter vecka 34.

Ryanair:
Vid okomplicerad graviditet kan du flyga fram till vecka 28 utan läkarintyg. Efter vecka 28 måste läkaren eller barnmorskan fylla i en blankett – ”Fit to fly” – som kan laddas ner på Ryanairs hemsida. Denna måste skrivas högst två veckor före avresa och visas vid incheckning och/eller gaten. Efter vecka 36 kan du inte resa med Ryanair. Väntar du mer än ett barn kan du inte resa efter vecka 32.

Lufthansa:
Vid komplicerad graviditet kan du flyga med Lufthansa fram tills du är 36 veckor gravid. Önskar du resa närmare beräknad förlossning måste du be om undantag från Lufthansas medical operation centre. Detsamma gäller om du väntar mer än ett barn eller på annat sätt räknas till riskgraviditet.

Novair:
Efter vecka 32 krävs läkarintyg för att flyga med Novair. Därefter avrådes också flygresor som vara i mer än fyra timmar. Från och med vecka 37 kan du inte resa med Novair.

Läs också: Plötslig spädbarnsdöd ökar igen

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Utvecklingsöversikt 0-15 månader

Om utvecklingsöversikten Tabellen visar den ålder då de flesta barn skaffar sig en ny färdighet. Det är viktigt att vara medveten om att åldersuppgifterna är...