GravidMå braÄr du gravid – ät bär!

Är du gravid – ät bär!

Foto: istockphoto.com
Av Patrik Wallgren 453 Uppdaterad 06.07.11

– Jag rekommenderar gärna gravida att äta så mycket bär som möjligt. Bland annat kan folsyran i jordgubbar minska risken för ryggmärgsbråck, säger överläkaren och docenten Klas Sjöberg, verksam vid Lunds universitet.

Bär är goda, nyttiga och hälsosamma. Klas Sjöberg som har forskat på sambandet mellan bär och hälsa och menar att de positiva effekterna är häpnadsväckande.

– Bara genom att äta bär en gång i veckan har man vunnit mycket. Färska och frysta bär är bäst. Men sylt och juice går nästan lika bra.

Bär är ett komplement till tabletter med folsyra

Låga halter folsyra i blodet före och under de första veckorna i graviditeten ökar risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Därför rekommenderar Livsmedelsverket alla gravida att ta tabletter med 400 mikrogram folsyra varje dag fram till vecka 12.

– Självklart bör man följa dessa rekommendationer. Att äta bär är nyttigt men ska inte tas istället för, utan som ett komplement till, säger Klas Sjöberg

En normal mognadsprocess är välgörande för bären. Därför är lokalodlade eller självplockade bär, som regel bättre.

– Plocka gärna bären själv. Samtidigt som du får i dig massa nyttigheter får du motion och avkoppling, säger Klas Sjöberg


Bär och hälsa

Bär har dessutom en stark positiv effekt på den egna hälsan. Allt fler studier visar nämligen att det finns ett klart samband mellan bär och hälsotillstånd. Till exempel minskar jordgubbar, hallon och blåbär risken för att drabbas av cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Bland annat genom att dessa bär förebygger inflammationer och sänker halten av blodfetter i kroppen. Bären innehåller nämligen antioxidanter som har en antiinflammatorisk verkan på kroppen.

– Inflammationer är en viktig bakomliggande faktor när vi drabbas av cancer samtidigt som lägre halter av blodfetter leder till lägre nivåer av skadligt kolesterol, säger Klas Sjöberg.

 

Läs: Daniels Pernikliskis krönikor

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna: