GravidMirakelbabyn trotsade läkarna - överlevde

Mirakelbabyn trotsade läkarna – överlevde

Av av Karine Næss Frafjord. Foto: Ross Parry Agency 121 Uppdaterad 15.08.11

När den ene tvillingen dog i magen, rådde läkarna mamman till att abortera det andra barnet. Men innan hon orkade bestämma sig föddes lille Jacob - i 23:e graviditetsveckan.

25 år gamla Sara Fisher var gravid med tvillingar, och gladde sig väldigt att åt bli tvåbarnsmor. Men när hon var 16 veckor på väg gick vattnet och Sara blev inlagd på sjukhus.

22 veckor in i graviditeten fick Sara en infektion som gjorde att hon var tvungen att föda den ene tvillingen. Lille Emie levde i magen, men dog under förlossningen.

Sara med Jacob.

Jacob hölls kvar inne i magen, men infektionen blev värre. Efter åtta dagars intensiv kamp fruktade läkarna för Saras liv. De rådde föräldrarna att göra abort. Sara och sambon Scott fick 24 timmar på sig att bestämma sig för om de skulle ta en tablett som skulle stanna hjärtat på fostret.

Ett omöjligt val

– Abort var det sista vi ville, men lyckligtvis slapp vi ta beslutet eftersom värkarna startade vid midnatt, säger Sara till tidningen Daily Mail.

Jacob kom till världen under en dramatisk förlossning, och föräldrarna trodde flera gånger att de skulle förlora honom.

Den lille nyfödde pojken vägde bara lite över 500 gram när han föddes. Jacob är en av de tidigast födda överlevande tvillingar någonsin i England.

Här kan du läsa mer om för tidigt födda barn.

Jacob er i dag fem måneder.

Ett lyckligt slut

I dag är han en frisk pojke på fem månader. Det tog 30 dagar innan föräldrarna kunde hålla honom och 75 dagar innan de kunde bada honom. Nu är Jacob äntligen hemma hos familjen.

– Det är en fantastisk känsla att ha honom  hemma. För mig är han ingen rekordbebis, han är bara mitt barn, säger den nybakade mamman till Daily Mail.

Jacob får fortsatt hjälp att andas, på konstgjord väg, eftersom hans lungor inte är färdigutvecklade. Nu väger mirakelbebisen tre kilo, och undersökningarna visar att han har normal hjärnfunktion.

Och sjukhusläkarna följer intresserat utvecklingen:
– Vi ska följa upp honom noga de närmaste månaderna och åren, säger läkare Sam Oddie.

Fakta om för tidigt födda barn:

– Barn som föds före fullgångna vecka 23, har liten chans att överleva.

– Under de påföljande veckorna ökar chansen betydligt från dag till dag, och efter vecka 25 överlever mer än hälften av de prematura barn som föds.

– De flesta barn som föds efter vecka 30 klarar sig.

– Flickor är mer utvecklade och klarar sig oftare än prematura pojkar.

Källa: Förlossningsboken (Sandviks förlag)

 

Läs mer: Kommunicera med barnet i magen

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...