GravidNamnOscar och Maja är vanligaste namnen

Oscar och Maja är vanligaste namnen

Av Bebisvarlden 66 Uppdaterad 21.02.11

Maja är tillbaka som etta på listan över de populäraste tilltalsnamnen för nyfödda flickor namngivna under 2010 medan Oscar går från en delad tredjeplats och kniper förstaplatsen för pojkarna. Det är tredje gången under de senaste fem åren som Maja toppar listan för flickorna. Oscar var det vanligaste pojknamnet både 2005 och 2002 och har funnits med på topp 10-listan under hela 2000-talet.

Maja var det populäraste flicknamnet förra året då 895 flickor fick namnet. Det motsvarar 1,6 procent av det årets alla namngivna flickor. Andra- och tredjeplatsen på namntoppen intogs av Alice, tidigare etta, och Julia, som tog ett stort kliv uppåt från sin tidigare sjundeplacering. Ella och Emma, som 2009 hade tredje- och fjärdeplatsen har nu dalat till sjätte respektive åttonde plats. Det enda nya flicknamnet på topp 10-listan är Olivia, som intog tiondeplatsen efter avancemang från 17:e plats och som därmed slog ut Ebba från listan.

Oscar knep förstaplatsen bland pojkarna med 1 108 namngivna, vilket motsvarar nära 1,9 procent av förra årets namngivna pojkar. Upp på andra plats klev 2009 års delade trea, William, tätt följd av förra ettan Lucas. Inte mindre än tre nya namn tog sig in bland de tio vanligaste tilltalsnamnen för pojkar, nämligen Theo, Liam och Leo. Det gjorde de på bekostnad av Erik, Viktor och Axel.

Källa: SCB

De 100 vanligaste flicknamnen 2010
De 100 vanligaste pojknamnen 2010

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Ge dig själv tid som nyförlöst och mamma

”Kvinnan har haft gott om tid på sig att vänja sig vid alla förändringar i kroppen under graviditeten. Men efter förlossningen händer det mycket...