GravidNär börjar man känna liv?

När börjar man känna liv?

Det är härligt att känna den lilla rumstera om i magen. Foto: privat
Av Barnmorska Ragna T. Larsen, Mamastork 18 Uppdaterad 22.10.19
Kan det vara…? Många väntar spänt på de första bubblande rörelserna från babyn i magen. För de allra flesta är det fantastiskt att känna fosterrörelser för första gången, även om många i början kan vara osäkra på om det verkligen är babyn de känner.

Ofta är det lite svårt att vara säker på om det faktiskt är babyn man känner när det bubblar i magen, och inte bara matsmältningen som jobbar lite extra. Men en sak är säker – det är otroligt härligt att kunna följa hur det står till i magen, när man känner liv och rörelse varje dag.

Rumlar runt i magen långt innan du märker det
Under graviditetens första veckor ligger livmodern ordentligt gömd bakom symfysen, blygdbenet, men det spirande lilla livet är inte gammalt när det börjar rumla runt ordentligt därinne. Så även om du som gravid inte känner något alls, är fostret väldigt aktivt långt innan du märker det.

Hur ofta känner du babyn i början?
När du först känner rörelser kan det gå några dagar innan du känner det nästa gång. Det är helt normalt. Och ibland är det inte förrän du känner rörelserna varje dag som du förstår att det faktiskt var babyn du kände vid det tidigare tillfället.

De som har varit gravida förr känner rörelser tidigare
Flera faktorer påverkar hur tidigt eller sent du känner de första rörelserna. Om du är gravid för första gången är det vanligt att det dröjer lite längre, än om du har varit gravid tidigare och vet hur det ska kännas. Som förstagångsföderska är det helt normalt att inte känna något förrän efter vecka 20.

Omföderskor känner ofta rörelser två till tre veckor tidigare. Men normalperioden är ganska lång, och det finns kvinnor som är helt säkra på att de känner fosterrörelser så tidigt som vecka 13–14. Samtidigt får en del vänta till vecka 23–24 innan de med säkerhet kan säga att de känner babyn.

Kroppsform och moderkakans placering spelar in
Det spelar också roll om man har lite extra hull på magen. Är du lite fylligare kan det hända att du får vänta lite längre innan du känner ordentligt med rörelser. Det gäller både förstföderskor och omföderskor.

En annan sak som kan spela stor roll för hur tidigt du känner rörelser är moderkakans placering. Moderkakan kan fästa sig var som helst i livmodern. Oftast fäster den i den bakre väggen eller överst i livmodern. Men den kan också fästa på livmoderns främre vägg. Det gör ingenting, och spelar ingen som helst roll för graviditeten eller förlossningen. Men om moderkakan sitter i den främre väggen, känner du oftast fosterrörelserna lite senare än vanligt. Moderkakan blir som en stötdämpare mellan babyn och livmodern, och dämpar fosterrörelserna.

På ultraljudsundersökningen kan man se var moderkakan sitter.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna: