GravidSex och parförhållandeSex under graviditeten

Sex under graviditeten

Foto: Shutterstock
Av barnmorska Monica Moland 99 Uppdaterad 17.04.08
Sex under graviditeten är inte helt enkelt. Vissa tappar sexlusten medan andra bara vill ha mer. Båda parter påverkas och det är viktigt att prata om det.
- Låt inte andras "normalitet" bli er, säger barnmorska Monica Moland.

Hur man ser på sin kropp under graviditeten kan påverka sexlusten hos både parter. Många tycker att gravida kvinnor är sexiga. Andra kan tappa lusten för att man upplever den gravida kvinnan som ömtålig. Det är bra att prata om dessa saker, helst innan det blivit ett problem. Jämför er heller inte med andra, andras ”normalitet” är inte er!

Eventuella förändringar
I första trimestern upplever många gravida kvinnor att sexlusten avtar. Detta beror på de stora hormonförändringarna. Om man mår illa och är trött är kanske inte sex det som står högst på önskelistan. För vissa består bristen på sexlust under hela graviditeten.

Efter vecka 12 brukar de flesta gravida börja känna igen sig själva igen och sexlusten kan komma tillbaka. Vissa upplever dessutom ökad lust. Underlivet kan nämligen svullna under graviditeten på samma sätt som under sexuell upphetsning. Några undersökningar visar att vissa kvinnor lättare får orgasm under graviditeten än annars.

I de sista månaderna av graviditeten kan lusten störas av eventuella krämpor eller generell brist på energi. Kanske det är till hjälp att då tänka att sex kan ge energi!

De flesta vetenskapliga undersökningar koncentrerar sig på den första graviditeten men det verkar som att generell brist på sexlust är ovanligare hos gravida kvinnor som fött tidigare.

Om nu någon skulle tro något annat: sex är fullkomligt ofarligt under graviditeten. Och glöm inte att sex är så mycket mer än bara penetration. Man kan ha det skönt på så många sätt, på egen hand eller tillsammans med sin partner.

Läs mer om graviditeten

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna: