Gravid"Sexlusten försvann och med den min man"

”Sexlusten försvann och med den min man”

foto: istockPhoto.com
Av Pernilla Gudmundsson 382 Uppdaterad 25.08.11

Emma försökte bli gravid i flera år. När det till slut lyckades gick hon så upp i sin graviditet att allt annat tappade betydelse. En som blev lidande av det var hennes dåvarande man Magnus.

 

– I början försökte han närma sig mig som vanligt, men jag hade absolut noll lust, berättar Emma. Jag var rädd att skada barnet och jag förstod inte heller varför vi skulle ha sex – nu var jag ju gravid!

Till slut blev det en ond cirkel – minsta närhet gjorde Emma spänd och nervös att han skulle vilja ha sex. Hon slutade ta på honom och han slutade närma sig henne.

– När vår son Elliot kom var vi jätteglada och då var fokus naturligt hos honom. I början hade han kolik så sömnen var det si och så med. Jag minns denna tid som ett stort töcken, säger Emma.

Magnus började jobba direkt efter pappadagarna och Emma skapade sig ett liv runt barnet. Eftersom Emma jobbar med webb blev det naturligt att hon fortsatte vara hemma och skötte både jobb och barn hemifrån. Magnus, som jobbar som säljare, var ofta borta i veckorna och på helgerna blev det skiftbyte.

– Jag kände det som att vi var en fabrik. När Magnus kom hem tog han över Elliot och jag fick vila och göra ärenden utanför hemmet. Vi gjorde sällan något tillsammans. Jag funderade mycket på det och några gånger pratade vi om det men det var som att Elliot hade blivit en kil mellan oss. Tvärtemot vad jag hade tänkt och trott, säger Emma.

Idag är Emma och Magnus skilda, Elliot är sex år och Emma lever i ett förhållande med en annan man. Tillsammans har de lilla Kajsa, fem månader.

– Jag tänker ofta på hur det kunde bli så fel. Vi hade ju det bra och jag tänkte alltid på Magnus och mig som soulmates. Jag kan inte få det till annat än att vi tappade bort varandra gradvis, i små steg. Och det började med att jag inte ville vara nära honom under graviditeten.

Fotnot: Emma vill vara anonym och namnen är fingerade.

Inger Löfgren är barnmorska med sexologutbildning och jobbar som relations- och sexrådgivare i Växjö. Hon säger att det är vanligt att kvinnor tappar lusten under en graviditet. Men att ha sex inte behöver innebära penetration.

– Det finns många sätt att vara nära varandra på. Och det är just närhet som är det viktiga. Jag gjorde en studie tillsammans med en kollega en gång och det visade sig att oavsett sexlust så var det kravlös närhet de gravida kvinnorna längtade efter, säger Löfgren.


Inger Löfgren. Foto: Privat

Men om nu kvinnan inte vill ha sex – kan inte partnern helt enkelt vänta då?

– Visst kan man vänta. Men det är viktigt att prata med sin partner då. Kommunikation är a och o. Om man har ett bra förhållande så förstår partnern och tycker det är okej. Samtidigt kan det vara svårt för honom att stänga av sex och närhet i flera månader. Så varför inte försöka mötas? Kanske hjälpa honom när han onanerar eller på annat sätt underlätta. Det viktiga är att han inte skäms för sin lust och smyger med det utan att man kan var öppna mot varandra.

Hur vanligt är det att kvinnor tappar lusten under graviditet?

– Det är väldigt vanligt, särskilt i början då man kanske är illamående eller är rädd för att få missfall. Och i slutet då man känner sig tung och klumpig. Sen är man inställd, både mentalt och kroppsligt på en förlossning. Både hormoner och sinne förbereder sig för det och har inte fokus på sex. Och för de som är ständigt illamående eller har foglossning så är det klart att det är svårt att hitta sexlust mitt i det.

Finns det någon anledning att inte ha sex under graviditet?

– Nej. Det enda är om det tillstött komplikationer på något sätt, man har börjat öppna sig, har någon infektion eller liknande och läkare då rekommenderar att man ska undvika sex.

Men om man nu verkligen inte har lust – tycker du man ska ”ställa upp” ändå?

– Man ska aldrig göra något mot sin vilja, självklart ska man inte tänka så att man ställer upp. Det måste vara OK med mindre sex under graviditet och småbarnsår. Men det är viktigt med närhet för att man inte ska förlora kontakten med sin partner. Det behöver inte handla om regelrätt samlag. Värsta caset är när man inte pratar med varandra och kommunikationen har brustit.

Vad beror den bristande lusten på?

– Som det är i dag ska vi vara duktiga på alla plan, många kvinnor orkar helt enkelt inte både vara hustru, sköta jobb och ta hand om släkten och alla sociala relationer. Partnern känner sig undanskuffad och den onda cirkeln är igång. Vår undersökning visade att man önskade sig kravlös närhet och tid. Där kommer jämställdheten in. Om man delar på ansvar för hem och barn förstår man varandra också bättre. En doktorsavhandling från Stockholms universitet visar att de fäder som tog lika stort ansvar fick ett bättre samliv och en mer hållbar relation.

Läs mer om sambandet jämställdhet – mer sex här

Innebär graviditet alltid  minskad sexlust?

– Absolut inte! Många känner sig extra sensuella, man kan uppleva sig som väldigt levande, blommande. Man kanske får större bröst, rundare rumpa. Dessutom ökar genomblödningen i underlivet under graviditeten och man har lättare att få orgasm. Om man tidigare skyddat sig mot graviditet så innebär själva graviditeten också att man kan släppa den där lilla oron över att bli oönskat gravid och ge sig hän. De flesta har normal sexlust i mitten av graviditeten. Då mår man som bäst.

INGERS TIPS PÅ HUR DU FÅR ÖKAD LUST

– Prata med varandra, sätt dig in i din partners situation. Om du är rädd för att din partner vill ha sex och du bara vill ha närhet – säg det!

– Dela på ansvar i hemmet och visa omsorg om varandra

– Ge varandra egentid

– Sköt om dig själv. Få känner sig sexiga när man är trött, har fettigt hår och orakade ben. Ta dig tid att ta den där joggingturen, gå till frissan. Om man känner att man tycker om sig själv är det lättare att tycka om sin partner.

– Oavsett aktivt sexliv eller ej – ge varandra kravlös närhet. Tala om för din partner att du behöver det

– Bekräfta varandra och ge små komplimanger och ord av uppskattning, direkt när ni vaknar på morgonen

– Bråka aldrig i sovrummet


Läs mer:
Män gillar gravida kvinnor

Gravid och sexig

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

De mest populära namnen på Island

Island ligger lite efter när det kommer till namnstatistik och den senaste statistiken är från 2018. Nedan hittar du de 50 bästa pojknamnen och flicknamnen....