GravidJag tål inte lukten av...

Jag tål inte lukten av…

foto: istockPhoto.com
Av Janet Molde Hollund 271 Uppdaterad 27.05.11

Luktar favoritparfymen plötsligt illa och klöks du av doften från mat du egentligen älskar? Du är inte ensam. Runt 70 procent av alla gravida kvinnor blir extremt känsliga för lukter.

Det är särskilt i den första trimestern som många gravida lider av detta märkliga fenomen. Det kan nästan kännas som att näsan lever sitt eget liv och man fångar upp lukter man inte tidigare lagt märke till.

Stod inte ut med lukten av sin man

Forumanvändare på Babyvärlden berättar om kaffe, tacokryddor, charkdisken och vått papper som plötsligt kändes motbjudande. Lukten av Biltema, parkeringshus, bensinstationer och Ikea blev plötsligt outhärdliga. Några stackars blivande pappor har också blivit förvisade av sin gravida partner.

– Jag klarade inte av lukten av min man. Det spelade ingen roll hur nyduschad han var så tålde jag bara inte det. Han fick vackert sova på soffan de första månaderna. Det gick som tur var över i andra trimestern, berättar forumanvändare ”peanut”.

– Stackars, stackars man. Jag blev illamående av hans lukt. Det kan inte vara särskilt kul för honom. Jag var tvungen att undvika honom några veckor innan jag klarade av honom, skriver”Cec”.

För ”Jafseslafsaslappfis” blev lukten av mattorna i lägenheten för mycket.

– Det blev en slags instängd lukt där, plus att jag alltid gillat doftljus med söta lukter (vanilj, kokos mm) – och det var som att den lukten satt i hela bostaden. Vi var faktiskt tvungna att flytta till svärföräldrarna den sommaren eftersom jag inte klarade av att vara hemma. Jag kräktes bara jag såg huset, så vi bodde hos svärföräldrarna i sex månader innan vi hittade en annan lägenhet, berättar hon.

Gravida uppfattar lukt bättre

Många gravida reagerar speciellt på lukten av olika matvaror. Forskare vid Umeå universitet följde i en studie 120 gravida kvinnor för att förstå varför. Hela 70 procent av de tillfrågade sa att de uppfattade lukter mycket tydligare och nära 60 procent hade känslan av att vissa lukter var så obehagliga att de ledde till illamående och kräkningar. 14 procent av kvinnorna uppfattade så kallade fantomlukter, lukter som över huvud taget inte existerade.

Forskarna var osäkra i början om den utpräglade lukten bara blev uppfattad så eller om kvinnorna verkligen luktade mer. Gravida och icke-gravida fick lukta på olika prover. Resultatet visade att de gravida faktiskt uppfattade dofterna väsentligt bättre, även i lägre koncentrationer. 

Mygg och blommor

– När jag var gravid med min dotter hade jag en stark aversion mot blomsterdoft. Jag vaknade en morgon och började gå nerför trappan till nedervåningen, men halvvägs möttes jag av en doft så stark att jag var tvungen att rusa till toaletten och kräkas. Då visade det sig att svärmor hade varit inom med en stor bukett blommor som stod på köksbänken, berättar ”Lenemor”.

– Jag uppfattar det inte som att vissa lukter är så förfärliga men att väldigt många lukter förändrar sig så att jag tycker att allt luktar blä. Vågar nästan inte äta någonting, städar kylskåpet flera gånger i veckan och är helt upptagen av hygienen i köket. Till och med mina nystekta köttbullar luktar bläää, skriver ”KristineBirgitte”.

Försvarsmekanismer

Varför luktsinnet blir så starkt är inte lätt att förklara. Men forskare utgår ifrån att det handlar om urgamla försvarsmekanismer i kvinnans kropp. Genom att vissa matvaror och lukter uppfattas som obehagliga äter inte heller gravida dessa. På så sätt blir det ofödda barnet skyddat mot eventuella skadliga ämnen som koffein (kaffe), toxoplasmer (kött), etanol (alkohol), nikotin (cigaretter) eller rester av besprutningsmedel (frukt och grönt).

Att denna tes kanske stämmer stöds bland annat av att luktkänsligheten är mest extrem i den första trimestern av graviditeten. Det är då fostrets organ bildas och är mest sårbart.

Går över

Tillhör du dem som reagerar på lukter kan du trösta dig med att det går över. Som regel är luktsinnet tillbaka till det normala senast runt halvvägs i graviditeten. Bara några få gravida har luktsinne som en spårhund under hela graviditeten. Men när väntetiden äntligen är över kommer ingenting att överträffa doften av ditt nyfödda barn.

Men vissa behöver lite tid på sig att komma över minnet av de obehagliga dofterna.

– Jag klarar ännu inte att äta stekt ost, bara om den ligger på pizza (som jag inte klarade att äta på två år efter graviditeten), skriver ”bouncing buttplug”.

–  Pizza kommer aldrig över tröskeln till detta hus igen! slår ”Morellskatten” fast.

– Jag var gravid och tålde inte doften av tacokryddor. Alla andra kryddor gick bra. Om jag äter mexikansk mat idag så är det utan tacokrydda, säger ”Miriamsmams”.

– Lukten av Palmolive Olive. Det brukade vara min favoritduschkräm, men sen blev jag sååå illamående av den under graviditeten att jag fortfarande inte kan släppa den känslan när jag känner doften, skriver ”Trusa”.

Läs mer: Hudbristningar – vad kan man göra?

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna: