Fosterrörelser

Hej, du därinne! Illustrationsfoto: iStock
Av Text från Svangerskapsboken Gravid 178
Det är väldigt olika när och hur man känner de första sparkarna eller rörelserna från fostret. De flesta gravida märker dem någon gång mellan vecka 16 och 20.

Är detta ditt första barn kommer du antagligen inte känna det så tidigt som någon som har känt sparkar förr. Första gången kan det vara så vagt att du inte riktigt fattar vad du känner förrän det är över.

Barnets rörelser fortplantar sig i livmoderns vägg till känsliga nervändar i din bukvägg. Om du känner sparkarna eller inte beror på hur babyn ligger, var moderkakan sitter, vilken riktning sparken har och inte minst hur hårda sparkarna är. Ligger barnet med ansiktet vänt mot din ryggrad och sparkar kommer du inte känna det på samma sätt som när det sparkar mot din mage. Jämför inte detta barn med dess syskon, eller någon annan mammas barn i magen. Precis som för dig kan ditt barns humör och aktivitet skifta från dag till dag. När barnet sparkar, slår och vrider och vänder på sig kommer det att kännas på olika sätt för dig från en dag till en annan.

Dagliga sparkar

Om barnet sparkar och rör på sig mer än vanligt kan du sätta dig en stund på en plats där du trivs och där det är tyst och lugnt. Där kan du försöka lugna barnet. Kanske skulle en liten vaggvisa eller en skön magmassage göra både dig och barnet gott? Kanske bör du sträcka lite på dig, så att barnet också får möjlighet till det?

Det tar ofta några veckor från att du känner de första sparkarna tills de är tillräckligt starka för att din partner ska kunna känna dem med handen mot din mage.

Efter ungefär vecka 28 blir rörelsemönstret mer regelbundet. De flesta kvinnor märker dock inte alla rörelser som barnet gör. Men om du inte har känt rörelser på hela dagen bör du lägga dig ned, dricka ett glas söt saft och signalera till barnet att du önskar kontakt. Du kan putta lite på magen eller spela hög musik för att väcka det. Kanske vet du också hur barnet ligger, och hur det vill ha det när ni ska kommunicera. Antagligen kommer du att få kontakt bara genom att lägga dig på rygg och stryka över magen med lätta, kärleksfulla rörelser.


Vad gör man om det är färre rörelser?

Det är normalt att barnet sover, och att det kan gå en timme utan att du känner något. Om du oroar dig över att du känner mindre liv och rörelse bör du äta eller dricka, lägga dig ned på sidan och koncentrera dig på att försöka känna sparkar eller rörelser. Om du känner färre än fyra rörelser på en timme bör du ta kontakt med närmaste förlossningsavdelning så fort som möjligt.

När du närmar dig beräknad förlossning bör du uppmärksamma plötsliga förändringar i barnets rörelsemönster. Likaså bör du vara observant på om det har gått många timmar utan att du har känt rörelser. Se till att du varje dag vet hur ditt barn har det!

Det är du som känner ditt barn bäst, och därmed märker om det har gått lång tid sedan du senast kände en spark. Är du orolig bör du kontakta barnmorska eller förlossningsavdelning.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

PCOS – före, under och efter graviditet

PCO är en förkortning för polycystiska äggstockar och innebär att en kvinna har många (poly) vätskefyllda hålrum (cystor) i äggstockarna. – PCO säger bara något...