GravidVad är förvärkar?

Vad är förvärkar?

Förvärkar kan vara obehagliga, men aldrig farliga. Illustrationsfoto: Shutterstock
Av Bebisvarlden 1051 Uppdaterad 25.04.16

Magen stramar. Är det förvärkar eller förlossningsvärkar? En del får väldigt ont av dessa livmodersammandragningar medan andra knappt känner av dem. Men du har förvärkar även om du inte märker det!

Förvärkar är sammandragningar i livmodermuskeln. Syftet med sammandragningarna är att träna livmodern inför förlossningen, och det är en helt normal och viktig del av graviditeten. Det finns inget recept eller fast mönster för hur sammandragningarna kommer bli varken i styrka, frekvens eller varaktighet. De kan upplevas olika från kvinna till kvinna och från graviditet till graviditet.
 
Vad ska jag ha med i BB-väskan?
 
Känns mest i början och slutet av graviditeten
Under graviditeten kommer det i ökande grad att ske sammandragningar i livmodern. I början av graviditeten upplevs det här ofta som «mensvärk». Sammandragningarna är svaga, kortvariga och oregelbundna. I andra trimestern känner den gravida inte av sammandragningarna lika mycket eftersom livmoderaktiviteten är betydligt lägre.

Efter vecka 32 ökar livmoderaktiviteten igen. Sammandragningarna blir mer frekventa och känns tydligare.

Förvärkarna är en naturlig del av graviditeten, och de finns där hela tiden, även om du inte känner dem. De flesta märker förvärkarna först efter vecka 20, men vissa flergångsföderskor känner dem tidigare. Hur förvärkarna upplevs är väldigt individuellt. Om du är bekymrad bör du kontakta din barnmorska eller läkare så att de kan bedöma dig, din situation och graviditetens utveckling.

Läs vad som händer vecka för vecka

Hur känns förvärkarna?
Sammandragningarna börjar högt upp i magen och går neråt innan de släpper. Magen känns hård eller stram. Det hela sker på följande sätt: Där den ena av de två äggledarna mynnar in i livmodern finns ett dominerande område där muskelsammandragningarna normalt börjar. Sammandragningarna sprider sig inåt och neråt med en hastighet på 2 cm per sekund, och får hela muskeln att dra ihop sig inom loppet av 15 sekunder. Eftersom muskellagret är tjockast i övre delen av livmodermuskeln kommer den här delen börja tidigare, kännas kraftigare och hålla i sig längre än i de nedre delarna.


Fantastiska bilder av vattenförlossninger


Vanliga namn i Australien kan bli populära här nu


 


Det här kännetecknar förvärkarna:

- De brukar gå över snabbt

- De förändras eller försvinner om du lägger dig ner och slappnar av

- De är inte regelbundna

- De brukar mycket sällan öka i intensitet.


När kommer förvärkarna?
Förvärkar kan vara obehagliga, men inte direkt smärtsamma. Eftersom livmodermuskeln inte är viljestyrd kan du inte själv bestämma om eller när den ska dra ihop sig. Förvärkarna uppstår spontant. De kan komma när du är helt stilla, när du byter ställning i sängen eller gör snabba rörelser. De kan komma när du är i affären eller ute och går. De kan också provoceras fram av energisk fysisk aktivitet, av orgasm hos kvinnan, av bröststimulering och av mannens sädesvätska.

Läs också:


Topp 50 flicknamn i 2015


Topp 50 pojknamn i 2015
 


Skillnad mellan förstagångsgravida och flergångsgravida?
Det är inte ovanligt att förstagångsgravida märker förvärkarna först mot slutet av graviditeten. Men en del känner dem innan dess. Har du varit gravid tidigare är det mer sannolikt att du kommer känna sammandragningarna genom hela graviditeten. Många flergångsgravida upplever sammandragningarna som mer intensiva för varje graviditet. Förvärkarna har ingen effekt på livmoderhalsen och leder inte till förlossning.


Är det förvärkar eller förlossningsvärkar?
Förvärkar är inte äkta värkar, men det är inte så lätt att veta skillnaden om du inte har upplevt värkar tidigare. Om sammandragningarna ökar i intensitet och blir ovanligt kraftiga, varar längre och/eller du samtidigt har smärtor i korsrygg, mage, bäckenparti eller lår, kan det vara förlossningsvärkar. Om du inte vet om du har förvärkar eller förlossningsvärkar ska du ta kontakt med barnmorska, läkare eller BB för att få det undersökt. 


 


 


Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Utvecklingsöversikt 0-15 månader

Om utvecklingsöversikten Tabellen visar den ålder då de flesta barn skaffar sig en ny färdighet. Det är viktigt att vara medveten om att åldersuppgifterna är...