GravidVecka 1

Vecka 1

Av Bebisvarlden 523
Från 0 veckor och 0 dagar till 0 veckor och 6 dagar av graviditeten.

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

OM BARNET:

Den första graviditetsveckan börjar den första blödningsdagen i kvinnans senaste menstruation. Du är inte gravid än, men man räknar från den dagen eftersom det kan vara svårt att veta precis när befruktningen äger rum. Med varje ny menscykel har du en ny chans att bli gravid. Kanske blir det den här månaden?

Även om graviditeten alltså inte är ett faktum ännu så är det en bra idé att börja leva som om man vore gravid innan beskedet kommer. Att äta bra mat, skippa alkohol och tobak är nödvändigt för den blivande mamman, och lika bra för partnern.

TILL FÖRÄLDRARNA:

Inom mödravården räknas början på graviditeten från första mensdagen före ett positivt graviditetstest. Det kan verka lite konstigt eftersom barnet inte blivit till än, men den här dagen är lättare att fastställa än tidpunkten för befruktning. Även om vissa föräldrar vet exakt när de hade samlag kan det gå några dagar innan befruktningen faktiskt äger rum, och man får inga tydliga tecken på just det.

Ägget som ska bli befruktat om cirka två veckor ligger och väntar i äggstocken. Det har det gjort sedan mamman själv var ett foster! Sädescellen som ska smälta samman med ägget håller på att mogna. Det tar omkring tio veckor att producera en sädescell.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...