GravidVecka 28

Vecka 28

Av Bebisvarlden 1707
Från 27 veckor och 0 dagar till 27 veckor och 6 dagar av graviditeten.
Vikt: 1000 g
CRL: 23,5 cm
Full längd: 32 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

OM BARNET:

I början av den här veckan är fostret 25 veckor gammalt. Den här veckan brukar barnet öppna ögonen för första gången, men det ser inte särskilt bra än. Fortsätt att prata och sjunga för barnet. Förmodligen förvrängs ljuden en aning av fostervattnet, och barnet har kanske vernix (vax) i öronen också, men hörseln är bättre än tidigare.

Nu lagras nytt fett under huden hela tiden, och huden blir mindre genomskinlig och skrynklig.

Fostrets hjärtljud kan höras med stetoskop, och vissa blivande pappor kan till och med höra det lilla hjärtat slå genom att lägga örat mot din mage. Du börjar kanske märka att fostret har fått ett tydligare sömnmönster och kan registrera aktiva och lugna perioder vid ungefär samma tid varje dag.

TILL FÖRÄLDRARNA:

Tredje trimestern – redan? Medan vissa börjar tröttna på graviditeten får många plötsligt en känsla av tidsbrist och panik. Det är normalt att känna lite oro och ängslan, gråta eller vara extra sårbar – det här är ett tecken på ditt känslomässiga engagemang. Även din partner kan känna av det här. Det bästa rådet är att prata med någon om det, gärna med barnmorskan.

Nu när livmodern närmar sig revbenen och börjar trycka mot lungorna upplever många att de lätt blir andfådda. Det beror på att lungsäckarna har mindre plats att utvidga sig. Men du har faktiskt större lungkapacitet medan du är gravid än annars! För att förse barnet med syre har du fått mer blod i kroppen, och den ökade lungkapaciteten ger gott om syre i blodet.

När du är trött, har ont och/eller sover dåligt går det ut över både humör och energinivå. Får du den återhämtning du behöver? Är det dags att ändra på några av dina rutiner så att du inte sliter ut dig? Trappa ned lite på arbetet? Ofta säger kroppen tydligt ifrån när det blir för mycket – ta signalerna på allvar. Låt dem du har omkring dig ta hand om dig!

Livmodern når nu ungefär 8 cm över navlen, men det förekommer stora individuella skillnader inom normalspannet.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

Utvecklingsöversikt 0-15 månader

Om utvecklingsöversikten Tabellen visar den ålder då de flesta barn skaffar sig en ny färdighet. Det är viktigt att vara medveten om att åldersuppgifterna är...