GravidVecka 31

Vecka 31

Av Bebisvarlden 1615 Uppdaterad 25.01.05

Från 30 veckor och 0 dagar till 30 veckor och 6 dagar av graviditeten.
Vikt: 1600 g
CRL: 26,5 cm
Full längd: 36 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.


OM BARNET:

I början av den här veckan är fostret 28 veckor gammalt. Hjärnans yta blir att skrynkligare i takt med att hjärnvindlingarna bildas. Forskare anser att intelligensen hänger på det yttre hjärnlagret. När vindlingarna kringelikrokar sig på ytan maximeras antalet hjärnceller, och ytan blir större. Nu kontrollerar hjärnan de rytmiska andningsövningarna, och fostret reglerar kroppstemperaturen själv.

Lanugohåret börjar försvinna, men en del blir kvar på rygg och axlar. Fostret har nu riktigt hår på huvudet. Fettlagret precis under huden blir tjockare och huden blir mjukare och slätare. Fettet isolerar och fungerar som energikälla.

Fostret fortsätter att röra sig så mycket som möjligt på den begränsade ytan. Det sparkar med fötterna och bankar med händerna.

Vissa foster lägger sig med huvudet neråt nu. Det känner du när fostret sparkar och dunkar mot mellangärdet och revbenen, och huvudet trycker mot bäckenbotten.

Se barnet växa i magen härTILL FÖRÄLDRARNA:

Tre fjärdedelar avklarade! Nu är det inte långt kvar. Börjar du bli otålig och tänka på allt som ska göras innan barnet kommer? Det börjar bli bråttom med inköpen och plötsligt måste det röjas i skåp, lådor, källare och vindsutrymme. Använd energin, men kom ihåg att det är en dag i morgon också.

Har du börjat känna smärtor i bäckenet kan en sådan dag då allting ska göras på en gång straffa sig. Om du kan portionera ut energin kommer du kanske ha större glädje av den. Det kan kvinnor som har upplevt foglossning intyga.

Kanske är också tiden inne för att göra en ny utvärdering av jobbsituationen. Behöver du mer avlastning? Är arbetsställningen okej? Prata med din närmaste chef om vilka justeringar som kan ge dig en bättre vardag på jobbet.

Som partner har du en viktig roll i att avlasta mamman. Det här är också en bra tid att se till att de flesta stora inköp är gjorda, eller i alla fall planerade. Det känns bra att veta att det mesta (snart) är på plats.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

Nyfödd

* Vi återger genomsnittsvikt och -längd. Normalvärdena för flickor är mellan 2,8 och 4,6 kilo och längd mellan 47 och 54 cm. Pojkarnas normalvärden...