GravidVecka 34

Vecka 34

Av Bebisvarlden 1899
Från 33 veckor och 0 dagar till 33 veckor och 6 dagar av graviditeten.
Vikt: 2100 g
CRL: 29 cm
Full längd: 39 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

OM BARNET:

I början av den här veckan är fostret 31 veckor gammalt. Nu blir rörelserna mer återhållsamma, det finns helt enkelt inte plats!

Det är omöjligt att veta vad fostret tänker och drömmer om. Men man vet i alla fall att barnet har REM-sömn (rapid eye movement) som brukar indikera en drömfas.

TILL FÖRÄLDRARNA:

Är det svårt att sova nu? Är ingen sovställning skön någon längre tid? Går du upp och kissar hela tiden? Rent fysiologiskt är den bästa sovställningen att ligga på vänster sida. Då fungerar blodcirkulationen som bäst, trycket på urinblåsan är som minst och njurfunktionen har bästa möjliga förutsättningar. När du har somnat väljer dock kroppen själv vad den är mest bekväm med. Vare sig du vill det eller inte vänjer du dig nu vid ett annat sömnmönster. De långa sammanhängande timmarna ersätts av kortare perioder.

Känns förlossningen plötsligt väldigt nära? Nu är det inte långt kvar. Funderar du på hur förlossningen kommer att bli? Om du kommer hinna bli klar med allt? Hur du kommer klara situationen? Det kan vara en bra förberedelse inför förlossningen att tillåta dig att tänka de här tankarna – särskilt om du vågar tro att du kommer klara förlossningen bra. Prata med någon om dina känslor, både de goda och de dåliga. Det kan hända att din partner också har liknande känslor. Kanske är det något som ni båda två vill ta upp på nästa graviditetskontroll?

Tycker du att det är jobbigt att fråga barnmorskan om nakenhet, avföring och andra personliga frågor i samband med förlossningen? I artikeln Tabun kring förlossningen hittar du svar på många sådana frågor.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

Utvecklingsöversikt 0-15 månader

Om utvecklingsöversikten Tabellen visar den ålder då de flesta barn skaffar sig en ny färdighet. Det är viktigt att vara medveten om att åldersuppgifterna är...