GravidVecka 4

Vecka 4

Av Bebisvarlden 484 Uppdaterad 25.01.05

Från 3 veckor och 0 dagar till 3 veckor och 6 dagar av graviditeten.

Längd: 0,5 mm

Se hur vi räknar ut längd, vikt och ålder här.OM BARNET:


I början av den här veckan är embryot en vecka gammalt. Nu håller det på att fästa sig vid livmoderväggen. Det bästa stället är på den bakre väggen.


Nu börjar moderkakan bildas. Grunden till en liten gulesäck bildas också denna vecka. Den kommer att producera barnets första blodceller. Denna försvinner efter några veckor när barnet kan producera blodceller själv.


Det som senare ska bli ett barn är ännu bara två lager celler som sitter fast på moderkakan. De yttersta cellerna – de som ska bli moderkakan – gräver sig allt längre in i livmoderslemhinnan.


Se barnet växa i magen här

TILL FÖRÄLDRARNA:


Mamman vet inte om det än, men inom loppet av den här veckan får kroppen signaler om att ägget har fäst sig i livmodern. Så snart det händer börjar hormonet hCG (humant koriongonadotropin) att produceras. Det är det som kommer att göra graviditetstestet positivt. För tillfället handlar det om så små mängder att det knappt ger något utslag på ett graviditetstest, men snart kommer det göra det!


Har mamman börjat få symptom? En del kvinnor känner en metallisk smak i munnen, andra får en konstig känsla i brösten. Kanske blir området runt bröstvårtorna större och mörkare. Vissa upplever också en liten blödning när ägget fäster sig i livmodern. Det här kallas spotting och är helt ofarligt. Kanske känns det som att du håller på att få mens, men det är snarare tvärtom! Det är de första graviditetssymptomen som börjar dyka upp!


Om ni vill bli med barn är det här en nervpirrande tid. Pendlar ni mellan hopp och förtvivlan? Ta hand om varandra. Så snart ägget är fäst i livmodern upprättas en förbindelse mellan mor och barn – nu är tiden inne för att leva som om du är gravid, även om du inte vet att du är det än.


Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

Nyfödd

* Vi återger genomsnittsvikt och -längd. Normalvärdena för flickor är mellan 2,8 och 4,6 kilo och längd mellan 47 och 54 cm. Pojkarnas normalvärden...