GravidVecka 9

Vecka 9

Av Bebisvarlden 740
Från 8 veckor och 0 dagar till 8 veckor och 6 dagar av graviditeten.

Vikt: 0,5 g

Längd: 15-22 mm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

OM BARNET:

I början av denna vecka är embryot sex veckor gammalt. Hjärnan växer snabbt och de olika delarna av hjärnan blir mer framträdande. Nu bildas också hypofysen, ett viktigt organ som kontrollerar hormonproduktionen. Under denna vecka börjar fingrar, tår och armbågar att växa. Kroppen börjar räta ut sig och huvudet får en rundare form. Nu börjar embryot likna en liten person. Men fortfarande är det inte större än ett körsbär!

Matstrupe och luftrör har bildats och små lungsäckar börjar ta form. Tarmar och inälvor får än så länge inte plats inuti embryots mage, så tillsvidare hänger de i en liten påse i navelsträngen. Mellan vecka 11 och 12 flyttar påsinnehållet in i magen.

Nu övertar embryots lever produktionen av blodceller. Gulesäcken, som har stått för den här uppgiften, behövs inte längre och skrumpnar ihop. Öronen är nu tydliga men långt ifrån färdiga. Samtidigt som det dyker upp en antydan till näsa bildas luktsinnet i hjärnan. Det går fortfarande inte att se om det är en pojke eller en flicka.

TILL FÖRÄLDRARNA:

Det tar på krafterna att göra en människa, så man bör lyssna till kroppen och vila när man kan. Det är okej att säga att man inte mår riktigt bra när man inte orkar vara social – det kan vara bäst så. När den ena är trött och sliten brukar också stubinen vara kortare.

Kom ihåg att humörsvängningarna är frustrerande även för mamman. Ni har världens bästa anledning att ta hand om henne – för det som gör henne gott är också bra för barnet i magen!

När livmodern växer kan man känna stickande smärtor i magen. Många blir oroliga och tror att det är något fel. Trösta er med att det är normalt och ofarligt.

Känner sig mamman yr ibland? Det är bara blodtrycket som faller för ett ögonblick. Det är inte farligt. Att resa sig försiktigt och kanske hålla sig i något hjälper. Vissa blöder också näsblod, vilket beror på ökad blodmängd i kroppen och känsligare slemhinnor.

Vissa har redan lagt på sig lite, andra har kanske gått ner ett kilo eller två. Båda delar är normalt.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

Utvecklingsöversikt 0-15 månader

Om utvecklingsöversikten Tabellen visar den ålder då de flesta barn skaffar sig en ny färdighet. Det är viktigt att vara medveten om att åldersuppgifterna är...