Uncategorized4-åring ihjälbiten av hund

4-åring ihjälbiten av hund

Av Karine Næss Frafjord/Pernilla Gudmundsson 135 Uppdaterad 08.06.11

En fyra år gammal pojke dog efter att ha blivit biten av familjens hund. Hunden var av rasen Mastiff Cane Corso, och enligt grannar tränad att angripa. Det finns inga "barnsäkra" hundraser. Hur vet du att din hund inte skulle gå till attack?

Fyrabarnsmamman i New York upplevde alla föräldrars mardröm när hon kom hem till lägenheten i förra veckan. Familjens hund, en Mastiff Cane Corso angrep 4-åringen till synes utan anledning medan pojken lekte på sitt rum.

Enligt mamman vet man inte vad som fick hunden att angripa pojken.

– Hunden bet honom i huvudet, nacken och på överkroppen och vi klarade inte att få bort honom. Den ville inte släppa. Det var hemskt, säger pojkens moster till tv-kanalen ABC.

Stort problem

Hundbett är ett internationellt problem och drabbar särskilt barn. Dödsfall på grund av hundbett är sällsynta, men förekommer. Över hälften av offren är barn under 10 år, skriver nhi.no.

– Det finns inga hundraser som är mer barnhundar än andra. För alla hundar, valpar som vuxna, gäller att de måste lära sig att umgås med barn. Vissa raser är mer snubbeltåliga än andra, men det betyder inte att ska bli behandlade som leksaker. Små barn har ingen möjlighet att förstå att man inte får nypa en hund i skinnet eller dra den i örat och det är den vuxnes ansvar att se till att hunden inte råkar illa ut, säger Hans Rosenberg på Svenska Kennelklubben. 

Inga barnsäkra raser

Mastiff Cane Corso är en hundras som är potentiellt våldsam. Men i princip kan alla hundraser vara farliga för barn.

– Det finns en enkel regel: inga hundar ska lämnas ensamma med små barn. Har man tvåbenta småttingar i familjen är det viktigt att se till att hunden kan gå undan och få vara ifred. När den äter eller ligger på sin sovplats får den inte störas, säger Hans Rosenberg.

På svenska Kennelklubben känner man inte till episoden från USA men menar att det finns generella hänsyn att ta:

– Vi uppmanar alla som överväger att skaffa hund att noga välja ras. Det finns inga barnsäkra raser, men några raser kan trots allt vara mer lämpliga ihop med barn än andra.

Huruvida hunden passar ihop med barn beror på flera saker. Hundar påverkas av sina tidigare erfarenheter av barn. Om erfarenheterna varit positiva kommer hunden troligen att tycka om barn. Om den blir skrämd eller dåligt behandlad av ett barn som valp finns det stor risk att den kan utveckla en viss reservation mot barn som vuxen hund, säger Hans Rosenberg.

Har du, eller funderar du på att skaffa hund?

Här är några tips från Svenska Kennelklubben.

Skaffa dig kunskap!

De flesta barn som blir bitna, blir bitna hemma av en hund de känner. I 8 av 10 fall är det barnet som har tagit kontakt med hunden. Därför är det viktigt att lära barnet förstå vilka situationer som kan vara obehagliga för hunden och därmed potentiellt farliga för barnet.


Läs mer:
Bebis in – katt ut?

 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna: