FörsökerFörberedelserÄt glass och bli gravid!

Ät glass och bli gravid!

Foto: Shutterstock
Av Bebisvarlden 159 Uppdaterad 08.06.11

Gott och sant! En studie visar nu att vissa helmjölks-produkter kan hjälpa dig att bli gravid. Äntligen en studie att ta till sig alltså! Glass är bra!

Många svenska par är ofrivilligt barnlösa, ofta utan medicinsk förklaring. I en ny bok, ”The fertility diet” hävdas att mycket handlar om kost. Boken baseras på studier gjorda vid Harvard (Harvard Nurses´ Health Study) vars hypotes är att kvinnans kost kan påverka fertiliteten. I boken identifieras vissa näringsämnen man bör få i sig, som till exempel järn, och vissa man ska undvika, som transfetter. Med hur stor procent ökas chanserna för graviditet om man följer råden? Det förtäljer inte historien. Tio-stegsmetoden som beskrivs i boken har nämligen tagits fram från ätvanor samlade från studier –  och har inte testats direkt på infertila kvinnor.

 

– Vi vet inte med säkerhet att kosten påverkar fertiliteten, men det är vår hypotes, som baseras på data från studierna, säger en av bokens medförfattare, Jorge Chavarro, forskare vid Nurses’ Health Study och Harvard School of Public Health, till U.S. News.

 

– Vi undersökte 19 000 kvinnor som aktivt försökte bli gravida för att se om det fanns något samband mellan vad de åt och om de blev gravida. Vi fann några intressanta statistiska samband. De som tog kosttillskott bestående av folsyra hade större sannolikhet att bli gravida till exempel. detsamma gällde de som hade högt järnintag, men bara om det kom från frukt, grönsaker och bönor, inget rött kött. Medan transfetter från kakor och kex, margarin och annan processad mat verkar ha motsatt effekt på fertiliteten.

 

Forskarna tror att kostens påverkan främst handlar om insulinets påverkan på äggstockarna. Kvinnor med hälsosamma insulinnivåer är mer benägna att ha en normal ägglossning. De med störningar i insulinnivåer eller de med diabetes har större sannolikhet till oregelbunden ägglossning.

 

– Flera studier, inklusive våra, har också visat att kvinnor som tränar måttligt men regelbundet, ungefär 30 minuter om dagen, har mindre sannolikhet att drabbas av infertlitet som beror på utebliven ägglossning än andra. Vi vet också att fysisk träning förbättrar insulinnivåerna.

 

Att undvika transfetter, är också avgörande. 

 

– Vi rekommenderar att äta så lite sådant som möjligt, och mindre än 2 gram per dag. Helst skulle vi vilja förbjuda dem helt. Att ersätta halvfabrikat  och processad mat med fullkorn , frukt och grönt verkar vara fördelaktigt för insulinet, något som alltså också kan påverka ägglossningen positivt.

 

 

Glass eller inte – vikten är avgörande

 

Studier på både kvinnor och män visar att kroppsvikten är den enskilt största faktorn som påverkar fertiliteten.

 

– Kvinnor som har ett BMI mellan 20-24 har störst chans att bli gravida. De som är antingen extremt överviktiga eller extremt underviktiga har högre sannolikhet att drabbas av infertlitet. Men även om man är överviktig så finns ingen anledning att ge upp. bara genom att gå ner 5- 10 procent av sin kroppsvikt påverkade också ägglossningen positivt.

 

Nurses’ Health Study påvisade också att dagligt intag av helmjölksprodukter, som 3-procentig mjölk, glass och ost ökade kvinnors graviditetsodds. I ärlighetens namn handlade just glassens påverkan om två portioner i veckan.

 

– Tanken är inte att man ska vräka i sig glass varje dag och tro att det ökar chanserna. Jag skulle hellre se att kvinnor istället bytte ut light-produkter mot helmjölksprodukter, vanlig mjölk, fet yoghurt. Samtidigt ska man vara medveten om att högt intag av fett har kopplats till låga insulinnivåer i andra studier.

 

Glass, men med måtta, alltså!

Läs mer: Vill du bli gravid – drick mindre kaffe

Sol ökar mäns fertilitet

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

De mest populära namnen på Island

Island ligger lite efter när det kommer till namnstatistik och den senaste statistiken är från 2018. Nedan hittar du de 50 bästa pojknamnen och flicknamnen....