Uncategorized80 skador på 1-årig pojke

80 skador på 1-årig pojke

Av Pernilla Gudmundsson 63 Uppdaterad 10.08.11

I juli hittades en 15 månader gammal pojke avliden i sitt hem på Jylland, Danmark. Man fann 80 skador, varav en del gamla benbrott, på hans livlösa kropp. Nu sitter hans mamma och hennes sambo anhållna misstänkta för mord.

De många skadorna på pojken tyder på att barnet blivit utsatt för våld redan före det datum då han miste livet. Polisen vill dock inte kommentera närmare förrän utredningen från rättsmedicinska myndigheter är klar och fler förhör har hållits med pojkens mamma och hennes sambo.

Det var i slutet av juli som mamman ringde efter hjälp då pojken var livlös. Senare samma dag valde polisen att anhålla paret.

Misshandel av små barn med dödlig utgång är sällsynt, men desto mer fasansfullt när det upptäcks. Babyvärlden har talat med Inger Skenhall, chef på avdelningen Individ och familjeomsorg i Burlövs kommun:

Hur kan en pojke gå runt med 80 skador på kroppen utan att någon upptäcker det och ingriper?

– Det är svårt att svara på. Jag har aldrig själv varit med om ett så extremt fall. Nu vet jag inte om pojken gick på dagis men generellt sett har ju små barn färre kontakter med omvärlden och är så att säga i händerna på sina föräldrar.

Hur ska vi undvika att sådant sker?

– Jag tror inte man som förälder vill skada sitt barn. Men av olika anledningar kan det bli så ändå. Det är därför viktigt att vi kan erbjuda föräldrar som behöver det råd och stöd på ett tidigt stadium. Att det inte ska behöva gå så långt som till en anmälan.

Hur jobbar ni på socialtjänsten?

– Vi jobbar dels med utredningar av fall där barn far illa. Men vi har en öppen verksamhet som jag tycker är viktig. Dit kan man komma anonymt och utan att bli registrerad för råd och stöd, både individuellt och i grupp. Vi har också öppna föräldrautbildningar och verksamhet som riktar sig direkt till barnen.

Varför far barn illa i Sverige?

– Det beror framför allt på föräldrar som mår dåligt på olika sätt. Det kan handla om psykiska problem, missbruksproblem och föräldrar som på olika sätt hamnat utanför.

Vad ska man göra om man misstänker att ett barn far illa?

– Myndigheter som jobbar med barn har en skyldighet att anmäla till oss. Som privatperson bör man anmäla. Det står i lagtexten. Det räcker att man misstänker att något inte står rätt till så ska man ta kontakt med oss. Man får lov att vara anonym om man vill.

Källa: jyllandsposten.dk 

Läs mer: Knappt 2,5 års fängelse för mord

fgdfgd


Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Utvecklingsöversikt 0-15 månader

Om utvecklingsöversikten Tabellen visar den ålder då de flesta barn skaffar sig en ny färdighet. Det är viktigt att vara medveten om att åldersuppgifterna är...