BebisDen vanligaste plastik-kunden är en mamma

Den vanligaste plastik-kunden är en mamma

Av Pernilla Gudmundsson 127 Uppdaterad 09.08.11

Antalet plastikkirurgiska ingrepp ökar stadigt och acceptansen för att fixa till det man inte är nöjd med har blivit större.

– Vår vanligaste kund är inte som många tror en 25-åring som vill ha större bröst utan en mamma 35 + som vill få tillbaka formen från tiden före graviditet, säger plastikkirurg Per Hedén på Akademikliniken i Stockholm.

Det är väldigt vanligt att kvinnor söker hjälp efter graviditet. I USA använder man till och med ett särskilt begrepp för denna patientgrupp: mummy plastic (latinets mammae betyder bröst).

– Livet är inte rättvist och det finns stora biologiska skillnader i hur kroppen förändras. Det finns kvinnor som går igenom en graviditet utan att det märks på kroppen, medan andra får en stor slapphet efteråt. Men alla får en påverkan och det är ju inget konstigt, säger plastikkirurg Per Hedén.

Den vanligaste operationen bland patientgruppen mammor är bröstlyft.

– Det som händer med brösten efter en graviditet är att de förlorar lite av sin ungdomliga form och volym. Skinnet har töjts ut och ju äldre man är desto mindre elasticitet har huden. Det kan också handla om förstorade vårtgårdar och hängande bröstvårtor. Det vi gör då är att lyfta bröstet och minska vårtgården. Man kombinerar detta med att forma själva bröstkörteln. Det vanligaste önskemålet för kvinnor som söker för en bröstförstoring är att forma om brösten (71%) och inte att få så mycket större bröst. Det många i dagligt tal kallar bröstförstoring är alltså egentligen en bröstformning. Förr tillförde man bara volym, numera är det en mer matematisk process som vi skräddarsyr efter patientens önskemål. Pris: cirka 15- 50 000 kronor.

Överskottshud

När magen växer töjs skinnet långsamt ut. Ju äldre man är desto mindre elastisk är huden, något som försvårar när den ska dra ihop sig igen.

– Lös mage efter förlossning åtgärdar man inte med fettsugning, något som man kan se i vissa annonser. Att ta bort överflödig hud är en vanlig operation hos oss. Man gör ett snitt vid bikinilinjen, lossar skinnet förbi magen och revbenen, sträcker skinnet och syr ihop musklerna som legat vid sidorna. Man kan även ta bort skinnöverskott runt höften – då sträcker man runt midjan, rumpan, höften. En enklare variant är att bara sträcka nedanför naveln, säger Per Hedén. Pris: 35-60 000 kronor

För att ge plats för det växande barnet går magmusklerna isär.

– Vi rekommenderar starkt att man använder maggördel efter förlossning för att hjälpa magmusklerna att läka samman igen. Om inte detta hjälper kan vi göra en bukplastik. Då lossar man nertill och syr ihop hela vägen, från blygdben till revben. En vanlig vecka gör vi cirka fem sådana operationer, säger Per Hedén. Pris: cirka 60 000 kronor.

Läs mer om hur du själv kan träna magen i form igen här.

Kroppen är en självläkande organism och vanligtvis orsakar påfrestningarna i förlossningskanalen ingen långvarig skada. Men i de fall det händer kan man operera.

– Efter en vaginal förlossning kan man få en ordentlig vidgning av slidan. Det kan också handla om bristningar i muskulaturen i bäckenbotten, särskilt om man fött ett stort barn. Om man blir klippt under förlossningen kan man förlora lite av kontrollen över sitt underliv. Man kan få svårt att knipa, svårt få kontakt med sina muskler. Många upplever det då också jobbigt med sexlivet efteråt. Om muskulaturen spruckit kan man sy ihop den. Det är ingen vanlig operation, vi gör cirka två i månaden. I värsta fall kan underlivet kollapsa, och hänger då ut, man kan få urininkontinens och analinkontinens. Detta opererar man inom den offentliga sjukvården, säger Per Hedén.

Läs mer om intimkirurgi här.

Din kropp efter förlossningen – tips om vad du själv kan göra

Träna, lägga sig under kniven eller låta kroppen läka sig själv – vad gjorde du/tänker du göra efter förlossningen?

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...