UncategorizedÄt nötter!

Ät nötter!

Av av Patrik Wallgren Ill Foto: iStock.com 70 Uppdaterad 11.10.11

Nötter i allmänhet innehåller en ovanligt bra kombination av olika näringsämnen. De är supernyttiga och fullproppade med antioxidanter. Nya teser visar att valnöten är den nöt som innehåller flest antioxidanter.

Läs: Du är vad du äter!

Förutom antioxidanter innehåller de så pass höga halter av protein att de faktiskt kan ersätta kött i en vegetarisk diet. Dessutom är nötter fullpackade med vitaminer, mineraler och fibrer.

Olika nötter är laddade med olika sorters välgörare. Behöver man ett tillskott av E-vitamin är hasselnötter ett lämpligt val. Har man brist på Zink är paranöten utmärkt. Men nu gäller saken antioxidanter och här slår valnöten sina bröder på fingrarna.

Blivande förälder
För att barnet i din mage ska växa och utvecklas behöver du mer näring än annars. Du behöver till exempel mer vitaminer och mineraler, men inte så mycket mer kalorier. Nötter innehåller mycket som är nyttigt för dig och barnet och är ett utmärkt alternativ till godis eller som snacks.

– Framförallt är det viktigt att man har ett varierat kostintag. Nötter är nyttiga men kaloririka och därför ett bra komplement och något man gärna kan äta istället för till exempel godis eller chips, säger Ylva Sjögren Bolin, Kemist och Fil dr på Livsmedelsverket.

Förebygger sjukdomar
Nötter innehåller stora mängder fett och kalorier och därför ska man inte äta för mycket nötter. Forskning visar emellertid att effekterna av nötterna är stora trots att intaget är litet. Studier har nämligen visat att en regelbunden konsumtion av små mängder av nötter eller jordnötssmör är kopplat till minskade risker för hjärtsjukdomar, vissa typer av cancer, diabetes och en rad andra sjukdomar.


Antioxidanter

Antioxidanter utgör en viktig del av kroppens naturliga försvar och har en antiinflammatorisk verkan på kroppen. Ny forskning har tagit reda på vilken av alla nötter som innehåller flest antioxidanter.

Resultatet av forskningen är att valnötter rankas som nummer 1. En handfull valnötter innehåller nästan dubbelt så mycket antioxidanter än motsvarande mängd av de andra sorterna.

– Den här studien pekar på att vi bör äta mer valnötter än vi gör som en del i en hälsosam kosthållning. En fördel valnöten har i jämförelse med många andra nötter är att man ofta äter dem obehandlade. säger doktor Joe Vinson som står bakom analysen.

Bör ätas obehandlade
Värmen från rostning av nötter minskar vanligtvis mängden antioxidanter. Valnötter äts oftast naturella och orostade vilket gör att man får ut det bästa och det mesta av dess näringsrika innehåll.

Källa: SVT

Läs också: Höstboost!

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Ge dig själv tid som nyförlöst och mamma

”Kvinnan har haft gott om tid på sig att vänja sig vid alla förändringar i kroppen under graviditeten. Men efter förlossningen händer det mycket...