UncategorizedSkandinaver chockerar och fascinerar

Skandinaver chockerar och fascinerar

Foto: istockphoto.com
Av Patrik Wallgren 88 Uppdaterad 29.06.11

Är det oansvarigt att låta ens barn ligga ensamma i vagnen medan man är upptagen med annat? I Sverige är det vanligt att man lämnar vagnen ute när man till exempel går på café eller snabbt springer in i en butik.

Det är inte direkt ovanligt att en sovande baby väntar i vagnen utanför caféfönstret medan mamma fikar med väninnorna.

 

Kanske är det vikingablodet i oss som gör oss lite tuffare än andra. Skribenten Anastasya Partan, från New York, är smått chockerad över att vi gör så i Skandinavien. Och fascinerad. Gift meden dansk man har hon bott några år i Köpenhamn och är förundrad över hur avslappnade föräldrarna verkar. Bebisarna får sova ute i friska luften året om utan direkt uppsyn.

 

Hon kan se framför sig, vad som hade skett om hon provat något liknande i New York. Om hon till exempel hade varit ute och promenerat. Ställt ifrån sig vagnen på Broadway och bett en av gatuförsäljarna hålla ett öga på sonen medan hon satte på middagen. Eller satt i från sig vagnen utanför butiken medan hon uträttade ärenden.

 

I Köpenhamn med en miljon invånare och massor av turister, verkar de flesta föräldrar tycka att det är helt okej att ställa ifrån sig sina sovande små älsklingar utanför butiksfönstren. Ingen stjäler ju små bebisar. Men samma vana finns inte i USA. Det fick bland annat en dansk kvinna uppleva då arresterades för att ha lämnat sin sovandes 14 månaders gamla dotter utanför en restaurang på Manhattan.

 

Själv fick Anastasya Partan aldrig mod till att sätta ifrån sig sin son. Oavsett hur stora butiksfönstren var. Hon kunde inte släppa rädslan över att någon kanske skulle komma och ta hennes älskade son från henne.

 

Vad tycker du? Är det okej att låta barnet vänta utanför? Kan du sitta på kafé medan ditt barn sover i vagnen utanför?

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Nyfödd

* Vi återger genomsnittsvikt och -längd. Normalvärdena för flickor är mellan 2,8 och 4,6 kilo och längd mellan 47 och 54 cm. Pojkarnas normalvärden...